Aktuelno 0

18.10.2024.

19:16

Otkrivene opasne supstance u vodi za piće, izazivaju rak bubrega i testista

PFAS hemikalije, poznate i kao "večne hemikalije" otkrivene su u česmovači i flaširanoj vodi širom Velike Britanije i u Kini.

Izvor: Blic.rs

Otkrivene opasne supstance u vodi za piće, izazivaju rak bubrega i testista
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Britanski i kineski istraživači analizirali su uzorke vode za 10 različitih tipova PFAS hemikalija. Per- i polifluoralkil supstance (PFAS) su grupa sintetičkih hemikalija koju čine više od 5.000 različitih supstanci, a koje se proizvode i koriste u raznim industrijama. Zabrinutost u vezi sa PFAS hemikalijama raste godinama, a iako zabranjene u određenim zemljama, one su i dalje u širokoj upotrebi.

Istraživači su sada testirali 112 uzoraka flaširane vode koja se prodaje u britanskim i kineskim prodavnicama, a koja se nabavlja iz 15 zemalja širom sveta. Takođe su analizirali česmovaču u gradovima u Britaniji - Birmingemu, Koventriju i Derbiju, i kineskom gradu Šenžen.

Rezultati pokazuju da su PFAS hemikalije prisutne u 99 odsto sve testirane flaširane vode. Istraživači su takođe otkrili da je PFAS prisutan u česmovači, iako su nivoi bili viši u Kini nego u Britaniji.

Štaviše, česmovača u gradu Šenženu prelazi bezbedan nivo ovih hemikalija u vodi. Prema smernicama američke agencije za zaštitu životne sredine, oko 4 nanograma po litru vode je granica bezbednog nivoa PFAS hemikalija u vodi.

Međutim, u pojedinim uzorcima česmovače u Šenženu zabeleženo je i do 9,2 nanograma po litru.
Kako PFAS hemikalije dospevaju u vodu?

PFAS hemikalije se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, budući da se nakon ulaska u životnu sredinu gotovo uopšte ne razlažu, zbog čega se nazivaju "večnim hemikalijama".

Ljudi su izloženi stotinama hemikalija iz PFAS grupe preko proizvoda koje su u svakodnevnoj upotrebi, ali i putem vode za piće i hrane kao posledica njihovog ulaska u životnu sredinu (vazduh, voda, zemljište).

Kako PFAS utiču na zdravlje ljudi?

PFAS hemikalije mogu da ispolje toksične efekte na ljude i ceo živi svet, a do sada je utvrđeno da:

  •     ispoljavaju efekte endokrinih ometača
  •     utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda
  •     utiču na imunski sistem
  •     mogu imati ulogu u razvoju određenih tipova karcinoma, kao što su rak testisa i rak bubrega.

Otkrivena je i povezanost između izloženosti PFAS hemikalijama tokom rane trudnoće i povećanog rizika od:

  •     pobačaja tokom prvog trimestra
  •     razvoja preeklampsije (povišen krvni pritisak u trudnoći)
  •     male telesne težine kod novorođenčadi.

 

Večne hemikalije prelaze iz kože u krvotok

Inače, nedavna studija pokazala je da PFAS hemikalije utču i na dojenje. Kod žena koje su pre trudnoće bile izložene PFAS hemikalijama, nakon porođaja dolazi do usporavanja ili čak do potpunog zaustavljanja laktacije, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Dartmut u SAD.

Brojni kozmetički proizvodi sadrže PFAS hemikalije, a nedavno istraživanje je takođe pokazalo da ovi opasni toksini putem kože prelaze u krvotok. Naime, naučnici sa Univerziteta u Birmingemu u Engleskoj su analizirali 17 najčešćih hemikalija iz grupe PFAS, od kojih je 15 ušlo u model ljudske kože u roku od 36 sati.

Sve više opasnih hemikalija u vodi

Sve je veća zabrinutost o kvalitetu vode za piće širom sveta. Prošlogodišnje istraživanje je takođe otkrilo prisustvo PFAS hemikalija u stotinama hiljada uzoraka vode za piće u Velikoj Britaniji.

Pre mesec dana, istraživanje kalifornijskih naučnika otkrilo je prisustvo trihalometana (THM) u vodi iz česme i flaširanoj vodi u San Francisku u SAD. Trihalometani su grupa hemijskih jedinjenja koja nastaju reakcijom organske supstitucije sa hlorom,a poznati su po svojim toksičnim svojstvima, između ostalog jer povećavaju rizik od raka i oštećenja bubrega i jetre.

Studija britanskih i kineskih naučnika objavljena je u časopisu "ACS ES&T Water", prenosi "Daily mail". Ohrabruje podatak da ključanje vode ili upotreba filtera za vodu mogu da smanje koncentraciju PFAS hemikalija i do 90 odsto, poručili su naučnici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: