Aktuelno 0

18.10.2024.

8:57

Virus hara u vrtićima u Srbiji: "Bukvalno razara ćelije, dovodi do zastoja srca"

Koksaki virus, u narodu poznat i kao bolest "prljavih ruku" ponovo hara po vrtićima u Srbiji, a najveći problem je što ga je teško prepoznati i što može da dovede do zastoja srca.

Izvor: B92.net

Virus hara u vrtićima u Srbiji: "Bukvalno razara ćelije, dovodi do zastoja srca"
FamVeld/Shutterstock

Podeli:

Poslednjih dana sve više roditelja u Srbiji se žali da su im deca obolela od koksaki virusa.

Kako je ranije za B92 objasnio pedijatar, dr Saša Milićević, reč je o vrlo podmuklom virusu.

"Nastani se u telu i spoji se sa ćelijama, koje, bukvalno, razara. U nekim slučajevima može da izazove poremećaj u srčanom ritmu, a ponekad i da dovede do zastoja u radu srca. Obično napada decu sa oslabljenim imunitetom, a najčešće ne daje nikakve simptome. Čak i ako se pojavi neki, tipa poremećaja srčanog ritma, deca to ne znaju da prepoznaju", objasnio je dr Milićević.

Prema njegovim rečima, reč je o vrlo zaraznoj bolesti, koja najviše pogađa decu predškolskog i školskog uzrasta.

Simptomi variraju, nekada se javlja osip, infekcije gornjih respiratornih puteva, povišena temperatura.

Mnogi roditelji misle da im je dete dobilo male boginje (morbile) jer im se po tabanima, rukama, oko usta pojavila tačkasta ospa, a u ustima čak i afte ili beličaste naslage.

Ospa koja se javi najčešće bude locirana na šakama i stopalima, pa otud i naziv po kojem mnogi prepoznaju ovu infekciju - bolest prljavih ruku. Izuzetno je zarazna, a iako pogađa najčešće decu može se javiti i kod odraslih ljudi. Karakteriše je i osećaj da zahvaćena područja bride i "gore".

Prenosi se fekooralnim putem, pa je prvi korak za sprečavanje, redovno pranje ruku i dobra higijena. Iako se mnogi tokom života zaraze, na udaru su uvek osetljive osobe jer do njih virus najlakše nađe put, a oporavak može trajati duže.

Terapija koksaki virusnih infekcija je simptomatska i ona podrazumeva primenu antipiretika i analgetika, unošenje većih količina tečnosti, kao i vitamina C, ali umnogome zavisi od toga da li je posredi blaži ili teži oblik oboljenja.

Kao sastavni deo terapije podrazumeva se mirovanje i izbegavanje fizičkog naprezanja, bez obzira na to da li se virus pojavio kod deteta ili kod odrasle osobe, a naročito ukoliko se razvio teži oblik.

Kod ovog oboljenja antibiotici nisu efikasni kao što to nije slučaj ni sa drugim virusnim infekcijama.

Inače, koksaki može izazvati niz stvari među kojima su miokarditis, perikarditis, meningitis, herpangina, respiratorne infekcije, pa to valja imati na umu.

Svakako ono što je ključno - nema mesta za paniku. Ukoliko se primeti ospa kod deteta, najbolje je odvesti ga kod lekara koji će dalje utvrditi stepen infekcije i prepisati adekvatnu terapiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: