Aktuelno 0

17.10.2024.

13:56

Ozbiljno preti širenje opasnih bolesti: "Pitanje je dana" VIDEO

SZO procenjuje da je 85 odsto populacije izloženo najmanje jednoj bolesti koju prenose insekti i komarci, a azijski tigrasti komarci mogu da nas zaraze sa više od 20 oboljenja.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ozbiljno preti širenje opasnih bolesti: "Pitanje je dana" VIDEO
EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Podeli:

Statistika pokazuje i da je svaki deseti stanovnik planete preminuo od neke bolesti koju prenose komarci ili drugi insekti.

"Klima se menja, ove vrste komaraca koje je ranije nazamislivo bilo da budu u Evropi sada su tu i kod nas, i u nekim drugim evropskim zemljama. Recimo, svi su čuli za azijskog tigrastog komarca, a da je neko pre 20 godina rekao da će ta vrsta biti uspostavljena ovde, vi biste rekli da je to nemoguće. Međutim, danas imamo tu realnost. Tu je još nekoliko vrsta komaraca koji su u Evropi i koji se pažljivo prate. Nisu problem sami komarci zbog njihovih uboda, ali je problem što su oni vrlo potentni vektori mnogih bolesti", rekao je za TV Prva profesor Biološkog fakulteta Željko Tomanović, pa istakao:

"Recimo, tigrasti komarac može da prenese više od 20 različitih bolesti i patogena na ljude i to je ono što izaziva ogromnu zabrinutost".

Prema njegovim rečima, vremenski uslovi itekako utiču na njihov opstanak.

"Vremenski uslovi svakako utiču na neke njihove inicijalne brojeve, preživljavanje zimi, ali to ni oštrije zime ne bi dovele do rešenja problema. Kućni komarac koji je za sada kod nas praktično jedini koji prenosi groznicu Zapadnog Nila, od 2012. to pričamo, on prezimljava u našim kućama, podrumima, tako da vrlo je komplikovano suzbijanje", naveo je Tomljanović.

Kako je istakao, komarci se moraju suzbijati, s jedne strane nas uznemiravaju ubodima, a s druge strane, što je mnogo ozbiljniji problem je to što mogu da prenesu brojne bolesti.

"Govorim o virusu Zapadnog Nila, a u nekim evropskim zemljama imali smo 2011. i 2012. u Francuskoj i Italiji epidemije groznice Denga virusa. A to je mnogo ozbiljnije oboljenje nego groznica Zapadnog Nila. Francuska nije toliko daleko od nas. Stručnjaci različitih zanimanja različito na to gledaju, neki misle da se to neće desiti, ja mislim da je samo pitanje kada će se desiti da neke nove bolesti dođu. Jednostavno, sve se menja".

Inače, u prvoj nedelji oktobra u Srbiji je 62 ljudi bilo zaraženo virusom Zapdnog Nila, koji u retkim slučajevima može biti smrtonosan.

"To je virusno oboljenje koje je prvi put detektovano 1937. godine u regionu Zapadnog Nila, u Ugandi, zato se i zove virus Zapadnog Nila. Potom je 50-ih godina bila velika epidemija u Izraelu, onda u Rusiji i onda je svet saznao za tu bolest", naveo je prof. Tomanović i podsetio da su komarci oblikovali ljudsku istoriju, misleći pritom na malariju, kogu i brojne bolesti koje su desetkovale stanovništvo planete.

Profesor je govorio i o najčešćim simptomima nekih bolesti koje nam prenose komarci, a više o tome pogledajte u videu ispod.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: