Aktuelno 2

16.10.2024.

19:03

Odobrena vakcina protiv majmunskih boginja za decu i adolescente

Svetska zdravstvena organizacija prošlog meseca je odobrila vakcinu Bavarian Nordica protiv majmunskih boginja za odrasle, a sada je dala odobrenje da je koriste i deca od 12 do 17 godina.

Izvor: Jutarnji.hr

Odobrena vakcina protiv majmunskih boginja za decu i adolescente
Shutterstock/Sutterstock All

Podeli:

Agencija UN u septembru je odobrila upotrebu ove vakcine za odrasle, a SZO je u ponedjeljak objavila da je odobrila vakcinu za majmunske boginje (mpox), kompanije Bavarian Nordic i za adolescente u dobi od 12 do 17 godina - grupu koja se smatra posebno ranjivom kad je reč o bolesti, koja je globalno izazvala veliku zabrinutost.

Svetska zdravstvena organizacija u avgustu drugi put u dve godine proglasila mpox globalnim javno zdravstvenim problemom, nakon što se nova vrsta virusa proširila iz Demokratske Republike Kongo na susedne države.

Agencija Ujedinjenih nacija je u septembru odobrila upotrebu ove vakcine za odrasle, olakšavši pristup vakcinanama teško pogođenim afričkim zemljama.

Deca, adolescenti i osobe s oslabljenim imuno sistemom posebno su osetljivi na majmunske boginje, virusnu infekciju koja obično uzrokuje simptome slične gripu i gnojne lezije na koži.

Majmunske boginje su takozvana virusna zoonoza - bolest koja se može preneti sa zaražene životinje na čoveka, a simptomi su slični onima koje imaju zaraženi velikim boginjama.

Najnovija odluka SZO usledila je nakon što je u septembru Evropska unija odobrila ovaj lek kao vakcinu za adolescente.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: