Aktuelno 0

16.10.2024.

13:48

Može li DNK analiza da otkrije od koje bolesti ćete oboleti? VIDEO

DNK analiza može saznati mnogo informacija o organizmu, te se mogu otkriti poreklo i genetika ali i bolesti kojima smo skloni.

Izvor: B92.net/TV Prva

Može li DNK analiza da otkrije od koje bolesti ćete oboleti? VIDEO
Shutterstock/Coffeemill

Podeli:

Profesor humane genetike u penziji i predsednik Nacionalnog komiteta za bioetiku komisije za saradnju sa UNESCO-m Republike Srbije, Zvonko Magić, govorio je upravo o ovoj temi u emisiji "Jutro".

On je najpre odgovorio na pitanje u kojoj meri se ovom analizom mogu utvrditi genetske predispozicije za bolesti od kojih možemo oboleti.

Možda vas zanima

"Najčešće se utvrde nasledne predispozicije, karcinomi, i druge bolesti, ali osim tih naslednih DNK oštećenja mi imamo i stečena oštećenja koja mogu da dovedu isto tako do pojave različitih bolesti. Ono što je dobro jeste da se sada analize tih stečenih mutacija rade mnogo lakše i imamo mogućnost da kod nekih bolesti na osnovu toga usmeravamo terapiju. To vodi nekim delom do personalizovane terapije", objasnio je doktor i rekao da se DNK analiza može raditi iz bilo kog biološkog materijala - krvi, brisa i drugo.

Možda vas zanima

"DNK analizom utvrđujemo tačnu indikaciju za nasledne bolesti, koja se radi kao prenatalna dijagnostika. Takođe se rade i postanatalne analize, ako se pojave određene malfarmacije, da se poveže koji geni su uzročnici tih pojava. Takođe se može ustanoviti nasledna predispozicija za tumore i ono što je mnogo važnije, sada imamo grupe tumora gde smo u obavezi da se najpre obave određena genetička testiranja zbog terapije koja će uslediti. Time se može otkirti da li će neki lek biti efikasan za tu osobu ili ne", rekao je dr Magić, a više o ovoj temi, pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: