Aktuelno 0

14.10.2024.

20:41

Otkrivena nova krvna grupa: "Može doći i do smrti" VIDEO

Osim ABO krvnog sistema, naučnici su otkrili još jednu krvnu grupu.

Izvor: B92.net

Otkrivena nova krvna grupa: "Može doći i do smrti" VIDEO
EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Podeli:

U pitanju je MAL krvni sistem grupa.

Šta nam to predstavlja, i koje su krvne grupe kompatiblne sa ovom novom i da li će se od sada raditi analize i na tu krvnu grupu?

O tome je u emisiji 150 minuta na Prva TV govorila dr Snežana Jovanović Srzentić, spec. transfuziologije i naučni saradnik medicinskog fakulteta.

Naime, kako se može pročitati u stručnoj literaturi, krvni sistem je MAL, dok je krvna grupa ANWJ.

Kako doktorka ističe, zna se za 370 eritrocitnih krvnih grupa.

"One su svrstane u 47 krvno grupnih sistema. Šta zapravo znači krvno grupni sistem? To znači grupa krvne grupe ili antigena o kojima se mnogo zna. Zna se da postoji antitelo vezano za tu krvnu grupu, zna se biohemijska struktura, i ono što su uradili upravo naučnici kad se tiče ovog MAL sistema, zna se genetska osnova, odnosno, način nasleđivanja."

Pored toga, doktorka naglašava da se 50 godina tragalo za tim kako se nasleđuje taj krvno grupni antigen koji se obeležavao ANWJ.

"Ustvari su to početna slova dva imena osoba kod kojih su prvo nađena antitela ove krvne grupe. Tako je došlo do naziva, a onda se 50 godina potrošilo da se dokaže genetska osnova. Znalo se da se u određenim popilacijama ova krvna grupa često nalazi, i mislilo se da samo osobe koje su bolesne od nekih karcinoma ili nekih malignih neuropatija, da nemaju ovu krvnu grupu. Sada se zna da postoji jedan genetski poremećaj, koji se zove delecija, i koji dovodi do nasleđivanja i nepostojanja ove krvne grupe kod zdravih ljudi."

Kako doktorka kaže, zdrava osoba može da nema ovu krvnu grupu.

"Ono što je najveća opasnost je kada dobije krv od osobe koja je ima, da stvori antitela, ili ako je reč o trudnici, da nosi plod koji ima ovu krvnu grupu, i da onda ta trudnica stvori antitela", ističe doktorka.

Ako mi dobijemo krv čiji antigen nemamo, naš organizam odgovori stvaranjem antitela, kaže dr Snežana Jovanović Srzentić.

"Kada mi stvorima ta antitela, ona mogu da dovedu do razaranja crvenih krvnih ćelija kod ploda, ili kod pacijenta koji prima krv, nakon čega mogu da nastanu još ozbiljnije posledice i ozbiljniji poremećaji koji čak mogu da dovedu i do smrti".

Šta je još doktorka rekla o krvnom sistemu MAL, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

12 h

Podeli: