Aktuelno 0

14.10.2024.

11:08

Grip stigao u Srbiju, stručnjaci apeluju: "Sada je pravo vreme za vakcinaciju" VIDEO

U našoj zemlji potvrđen je prvi slučaj gripa. Virus gripa ove godine je poranio i to više od mesec dana. Sada je stoga podobno vreme za vakcinaciju, savetuju epidemiolozi.

Izvor: B92/Prva Tv

Grip stigao u Srbiju, stručnjaci apeluju: "Sada je pravo vreme za vakcinaciju" VIDEO
Shutterstock/KomootP

Podeli:

Oni takođe kažu da trenutno nema izgleda da nas očekuje jači grip ove sezone, ali ipak savetuju prevenciju.

"Grip je virusna infekcija koja se širi kapljičnim putem, zbog čega se njegovo širenje očekuje, s obzirom da ljudi sada više dele zajedničke prostorije nego što su to činili tokom leta. Upravo zbog toga, sada je pravo vreme da se počne sa adekvatnom prevencijom, a najbolja prevencija je svakako vakcinacija. Sada je pravo vreme za to jer je potrebno dve do tri nedelje da se stvori adekvatan imunološki odgovor organizma, kako kod već hronično obolelih osoba ne bi došlo do teških formi bolesti, koje nekada mogu biti i fatalne", rekla je za TV Prva dr Mirjana Kolundžić.

Možda vas zanima

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva

Podsetimo, pre nekoliko dana je u našoj zemlji potvrđen prvi slučaj gripa kod pacijentkinje u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac koja ima osnovno oboljenje.

Možda vas zanima

Pacijentkinja ima 39 godina i tada je zadržana u bolnici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

19 h

Podeli: