Aktuelno 0

10.10.2024.

18:05

Naučnici razvili pilulu umesto treninga: Stručnjaci daju odgovor – da ili ipak ne? VIDEO

Naučnici su razvili "pilulu za vežbanje" koja oponaša koristi koje bi donelo trčanje od 10 kilometara. Međutim, da li je to zdrava alternativa fizičkom vežbanju, posebno za one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu redovno da treniraju?

Izvor: B92/Prva Tv

Naučnici razvili pilulu umesto treninga: Stručnjaci daju odgovor – da ili ipak ne? VIDEO
Jacob Lund/Shutterstock

Podeli:

Šta bi pilula mogla da donese, a šta eventualno "pokvari", o tome je govorio primarijus doktor Petar Borović, kardiolog, u emisiji "150 minuta".

Možda vas zanima

"Ja lično jesam za lekove, ali kretanje je nezamenljivo. Jer kada se krećemo, najpre se ubrzava cirkulacija, ulazi kiseonik, i stvaraju se specijalne materije, prostociklini i druge koje sprečavaju krvne ugruške. Zato je, imeđu ostalog, važno kretanje", rekao je dr Borović, dok kondicioni trener Stefan Markuljević takođe smatra da pilula nikako ne bi mogla da zameni fizičku aktivnost.

Možda vas zanima

"Moje mišljenje je takođe da pilula ne može da zameni fizičku aktivnost. Ono što sam čitao jeste da neki rast mišića postoji, to je ustanovljeno na pacovima, kod ljudi još uvek ne, ali ono što je jako bitno i što je i napomenuto u toj studiji jeste da je namenjeno da ta tableta bude kao suplement, i pre svega da služi ljudima koji imaju nemogućnost da vežbaju... Dakle, nepokretnim ljudima, onima koji imaju slabije srce i nažalost nije namenjena ljudima koji su zdravi i mogu da treniraju", rekao je Markuljević, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: