Aktuelno 0

10.10.2024.

8:13

Ministar Lončar poslao snažnu poruku za Svetski dan mentalnog zdravlja: "Bolest i patnja nisu etikete"

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar podseća javnost na to koliko je mentalno zdravlje, kao i briga o istom, važna.

Izvor: B92.net

Ministar Lončar poslao snažnu poruku za Svetski dan mentalnog zdravlja: "Bolest i patnja nisu etikete"
L. L./ATAImages.

Podeli:

Saopštenje ministra Zlatibora Lončara prenosimo u celosti.

Danas, na Svetski dan mentalnog zdravlja koji se simbolično obeležava u celom svetu, želim da podsetim celu javnost na to koliko zdravlje nije samo puko odsustvo simptoma bolesti. Zdravlje je pun osećaj blagostanja i subjektivnog zadovoljstva. Dakle nema zdravlja bez mentalnog zdravlja.

Politika Vlade Republike Srbije - zdravlje za sve, temelj je svakodnevne posvećenosti Ministarstva zdravlja razvoju i unapređenju zdravstvenog sistema koji pripada svim građanima ove zemlje. Država gradi bolnice, zapošljava lekare i medicinske sestre, kupuje skupu opremu, ali ne zaboravlja pojedinca kojem treba podrška.

Promocija mentalnog zdravlja, prevencija, rano i pravovremeno lečenje mentalnih smetnji, bez straha i osude danas je živa poruka iz Ministarstva zdravlja, uz obećanje još veće dostupnosti lekara i psihologa u svakom delu naše zemlje. Portal pacijenata e zdravlje omogućiće savetovanje, podršku i druge intervencije koje doprinose zaštiti mentalnog zdravlja i tako obogatiti mrežu zdravstvenih službi.

Zabrinuti roditelji, mladi kojima treba pomoć u školi i burnim vršnjačkim relacijama, ljudi opterećeni zahtevima na poslu i u porodici, naši stariji sugrađani koji su gradili ovu zemlju - svi su nam jednako važni u nastojanju da gradimo zdravu Srbiju i jednako ih shvatamo kao partnere, jer javno zdravlje zavisi od svakog od nas pojedinačno.

Bolest i patnja nisu etikete, ne čine čoveka manje vrednim, već svako zrelo društvo obavezuje na empatiju. Nekada samo pitanje kako si, može spasiti jedan život. Solidarnost, briga i međusobna povezanost koju jedni drugima dugujemo preduslov su za bolje zdravlje ali i tekovina na kojoj gradimo bolji i snažniji zdravstveni sistem.

Budite zdravi, jer samo zdrava Srbija je jaka Srbija.

Dr Zlatibor Lončar

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: