Aktuelno 1

08.10.2024.

12:35

Strahuje se da je smrtonosan virus stigao u Evropu, javljaju se masovna krvarenja

Smrtnost od virusa Marburg iznosi 90 odsto, a u pojedinim zemljama proglašena je nova epidemija koja se širi, i strahuje se da je ovaj virus stigao i u Evropu, tačnije, u Nemačku.

Izvor: B92.net

Strahuje se da je smrtonosan virus stigao u Evropu, javljaju se masovna krvarenja
Depositphotos/vilevi

Podeli:

Podsetimo, policija u Hamburgu naredila je pre pet dana hitnu evakuaciju voza koji je stigao iz Frankfurta zbog sumnje da su dve osobe u kompoziciji zaražene Marburg virusom.

Putnici su se zabrinuli zbog toga što su jedan student i njegova devojka imali simptome koji su ličili na tešku prehladu. Policija je odmah reagovala evakuacijom voza i zatvaranjem dva železnička koloseka na hamburškoj stanici, a uskoro su na mesto događaja došli i vatrogasci kako bi pružili dodatnu podršku.

Kako je pojasnio dr Nožić, Ruanda je trenutno u epicentru epidemije. Trenutno ima oko 40 obolelih, a čak 20 njih je preminulo.

"Postoji protokol koji se mora poštovati kada neko dođe iz Ruande sa temperaturom. Takve osobe moraju biti podvrgnute tromesečnoj izolaciji. Inkubacija traje do tri nedelje. Oboleli se leče, dok se oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ili se sumnja da će oboleti stavljaju u karantin. Najduži period inkubacije je tri nedelje, što znači da su ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima pod rizikom," objasnio je dr Nožić za K1.

On dodaje da je strah velik, jer je Marburg trenutno najsmrtonosnija infektivna bolest. Procenat smrtnosti varira od 20 do 90 odsto u zavisnosti od nivoa pružene medicinske pomoći.

Kako pojašnjava doktor, s obzirom na to da se hemoragijska groznica (a ovaj virus se ranije nazivao i marburška hemoragijska groznica) u nekoj drugoj fazi bolesti karakteriše masovnim krvarenjem, kako na koži, tako i unutar unutrašnjih organa, u takvim slučajevima, neophodno je dati transfuzije krvi i eritrocita kako bi se spasio bolesnik.

Podsetimo, prvo izbijanje virusne hemoragične groznice u Ruandi otkriveno je krajem septembra. Ovaj virus se na ljude se prenosi preko slepih miševa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: