Aktuelno 2

07.10.2024.

19:52

Drastičan porast broja abortusa: Prekid trudnoće pilulama uzima maha

Broj abortusa u Španiji je u porastu, a u prošloj godini registrovano je više od 100.000 prekida trudnoće što je najveća cifra u poslednoj deceniji, pokazuju najnoviji podaci ministarstva zdravlja.

Izvor: Tanjug

Drastičan porast broja abortusa: Prekid trudnoće pilulama uzima maha
Shutterstock/Prostock-studio

Podeli:

U 2023. broj abortusa je porastao za 4,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, prenosi španski Kadenaser.

Ministarstvo zdravlja upozorilo je na porast broja prekida trudnoće među najmlađom populacijom, pa je tako izvršeno 10.934 abortusa kod devojaka mlađih od 20 godina.
To je porast od 4,7 procenata u poređenju sa 2022. godinom.

Ministarstvo zdravlja je ukazalo na značaj kontinuiranog rada na seksualnom i reproduktivnom obrazovanju, kao i važnost dostupnosti kontraceptivnih metoda kako bi se sprečila neželjena trudnoća.

Većina abortusa, oko 80 odsto, obavi se na privatnim klinikama, pokazuju podaci.

U prošloj godini je takođe zabeležen porast medicinskih abortusa, pri čemu prednjači region Kantabrija gde je procenat takvih prekida trudnoće 96 odsto.

U tom regionu je ovaj metod uzimanja pilula, obično pre osme nedelje trudnoće, najviše uzeo maha, mada se ova praksa proširila i u Navari, Galiciji, Kataloniji kao i na Balearskim ostrvima.

U čitavoj Španiji, sedam od deset abortusa se i dalje izvrši hirurškim putem.

Najveći deo abortusa je izveden na zahtev trudnice, a broj takvih prekida trudnoće je povećan u celoj zemlji, osim u regionima Aragon i Navara.

Katalonija beleži najveći broj dobrovoljnih abortusa, a sledi Madrid, dok Aragon na severoistoku Španije ima najniži procenat.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: