Aktuelno 0

08.10.2024.

8:03

Srpski doktor prepisuje i muziku kao lek: Bitno je šta slušate i evo šta se dešava VIDEO

Stopa srčanih udara u Srbiji prethodnih dana povećana je za 20 odsto, a zašto je to tako i mogu li doktori uz zvaničnu terapiju da prepišu i lekove poput muzike, za TV Prva govorio je kardiolog dr Predrag Mitrović.

Izvor: B92.net/TV Prva

Srpski doktor prepisuje i muziku kao lek: Bitno je šta slušate i evo šta se dešava VIDEO
Robert Kneschke/Shutterstock

Podeli:

Dr Mitrović je upravo jedna od lekara koji svojim pacijentima, osim lekova, prepisuje i slušanje omiljenih pesama ili kompozicija. Pritom, on više od dve decenije proučava primenu muzike u lečenju srčanih bolesnika.
 


"Definitvno, muzika utiče na naše zdravlje, pre svega tako što snižava krvni pritisak i utiče na smanjenje broja otkucaja srca, čime se ono štedi. Svaka osoba koja boluje od srčanih bolesti, nije bitno da li je preležala srčani udar ili ima srčanu slabost, smanjenje broja otkucaja i smanjenjem pritiska čini dobru stvar za svoje srce. Rezultati su dobri, već godinama ih pratimo i radimo i nova istraživanja, a suština čitave priče je da svako treba da sluša muziku koju voli", istakao je dr Mitrović.

Doktor je rekao da se praktikuje davanje muzike kao leka, jer organizam dobro reaguje i to utiče na određene probleme.

"Muzika se daje kao lek, kada dobijete određenu vrstu muzike da ne možete da se suprotstavite tome. Radi se o hormonima koji utiču na različite organe. Čokolada na primer izaziva manje lučenje endorfina nego muzika. Dobro je za spuštanje pritiska, kada se daje odabrana muzika dejstvo je i do 12 sati, praktično 24 sata pokrivate organizam i dobro je za hipertenziju na primer", rekao je dr Mitrović.

On je rekao da muzika ne mora da bude spora, već zavisi od toga kome šta prija, ali da umetnička muzika najbolje deluje na organizam.

"Sve ono u čemu uživamo, čokolada, vino, grickalice, fizička aktivnost, sve je ograničeno. Možete samo deciltar vina, samo toliko badema, samo muzika nije analizirana i odatle smo počeli", dodao je.

Komentarišući i veliki broj mladih koji imaju probleme sa srcem, doktro je pomenuo sam način života.

"Život je ubrzan, svi imamo telefone, tabelete, računare, što je dobro za komunikaciju, ali to je ubrzalo život i stres.  Izloženi smo stresu pet puta više, počnimo od toga da vas neko zove, vi se ne javite, a neko zna da možete i sve je to stres. Sada imamo i promene temperatura, javljaju se pacijenti sa infarktom miokarda jer sada promene temperatura utiču na srce", rekao je dr Mitrović.

Više možete da pogledate u videu ispod.

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: