Aktuelno 0

05.10.2024.

8:07

Otkriven protein koji bi mogao da omogući mršavljenje bez dijete i vežbanja?

Japanski naučnici napravili su važan korak ka razvoju novog leka koji bi mogao pomoći u gubitku težine bez potrebe za rigoroznim dijetama, prenosi Anadolu.

Izvor: Index.hr

Otkriven protein koji bi mogao da omogući mršavljenje bez dijete i vežbanja?
Drazen Zigic/Shutterstock

Podeli:

Otkriće je zasnovano na proteinskim varijantama koje se prirodno povećavaju tokom fizičke aktivnosti i ubrzavaju proces sagorevanja masti.

Kako prenosi Japan Today, tim istraživača sa Univerziteta Kobe otkrio je varijante proteina nazvanog "PGC-1a", koji se proizvodi u skeletnim mišićima tokom vežbanja. Naučnici su otkrili da povećanje ovih proteinskih varijanti ubrzava potrošnju energije, što pomaže bržem sagorevanju masti.

Možda vas zanima

Ono što je zanimljivo je da se ove varijante proteina ne proizvode podjednako kod svih ljudi. Čak i kada dve osobe izvode iste vežbe, mogu postići različite rezultate gubitka težine, što ukazuje na individualne razlike u proizvodnji proteina.

Novi lek za mršavljenje bez vežbanja?

Do sada su se lekovi za lečenje gojaznosti uglavnom fokusirali na suzbijanje apetita, ali ovo otkriće otvara vrata razvoju novih vrsta lekova. Prema rečima dr Vataru Ogave sa Univerziteta Kobe, novo otkriće bi moglo da dovede do stvaranja lekova koji podstiču sagorevanje masti bez potrebe za fizičkom aktivnošću.

Ovo istraživanje objavljeno je u prestižnom evropskom naučnom časopisu Molecular Metabolism i predstavlja veliki korak napred u razumevanju procesa mršavljenja i potencijalnog razvoja efikasnijih tretmana za gojaznost.

Možda vas zanima

Studija dokazala

Ozempik smanjuje rizik od karcinoma

Lekovi kao što su Ozempik i Wegovy mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma, sugeriše nova studija.

21:30

9.7.2024.

87 d

Sve veća pojava kopija leka

SZO upozorava na štetnosti lažnog leka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je globalno upozorenje o lažnom leku Ozempik - leku za dijabetes tipa 2 koji je postao popularan kao metoda za mršavljenje.

20:27

20.6.2024.

106 d

Šta je gojaznost i kako utiče na zdravlje?

Gojaznost je zdravstveno stanje u kome se u telu akumulira prekomerna količina masti, što može ozbiljno da ugrozi zdravlje. Ljudi se smatraju gojaznim kada im indeks telesne mase (BMI) prelazi 30 kg/m2, dok se oni sa BMI između 25 i 30 kg/m2 smatraju gojaznim. U nekim zemljama istočne Azije koriste se stroži kriterijumi.

Gojaznost značajno povećava rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2, opstruktivnu apneju u snu, neke vrste raka i osteoartritis. Upravo zbog ovih zdravstvenih rizika, novo otkriće japanskih naučnika moglo bi da predstavlja važan korak napred u borbi protiv gojaznosti i njenih posledica.

Nada za budućnost

Japanski naučnici ponudili su novu perspektivu u lečenju gojaznosti. Dok vežbanje ostaje od suštinskog značaja za zdravlje, ovaj napredak otvara mogućnost lekova koji bi mogli pomoći onima koji se bore da izgube težinu, čak i bez jake fizičke aktivnosti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: