Aktuelno 4

02.10.2024.

13:03

Evo od čega Srbi najviše umiru

U Srbiji je u 2023. godini umrla 97. 081 osoba, a približno svaki drugi stanovnik preminuo je od bolesti srca i krvnih sudova, svaki peti od malignih tumora i svaki 13. od posledica šećerne bolesti.

Izvor: B92.net

Evo od čega Srbi najviše umiru
Alexandros Michailidis/ Shutterstock

Podeli:

Kako je navedeno u Zdravstveno-statističkom godišnjaku Srbije, koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2023. godini u Srbiji je umro 97.081 čovek.

Približno svaki drugi stanovnik Srbije preminuo je od bolesti srca i krvnih sudova (49,7 odsto), svaki peti (20,9 odsto) od malignih tumora i svaki 13. od posledica šećerne bolesti (2,9 odsto).

Odnosno, prema popisima stanovništva u periodu od 1991. do 2022. godine, broj stanovnika se smanjio za blizu 930.000, dok je očekivano trajanje života u 2023. najduže u poslednjih 10 godina (76,3 odsto ukupno, od toga 73,8 odsto muškarci i 78,7 odsto žene).


Prema istom izvoru, najduži očekivani životni vek imaju ljudi u Zlatiborskom okrugu, najkraći u Severnobanatskom.

Kada je reč o smrtnosti stanovništva u Srbiji, vodeći uzroci smrti su bolesti sistema krvotoka i maligna oboljenja.

Vodeći uzroci smrti:

  • Bolesti srca, krvnih sudova i maligni tumori činili su više od dve trećine (70,6 odsto) svih uzroka smrti u 2023. godini, pri čemu su bolesti  sistema krvotoka bile odgovorne za skoro polovinu (49,7 odsto) smrtnih ishoda.


Bolesti srca i krvnih sudova:

Ove bolesti su vodeći uzrok smrti, s većim procentom žena u odnosu na muškarce. Stopa smrtnosti od ovih bolesti blago je porasla u posmatranom periodu. Akutni koronarni sindrom (AKS) predstavlja značajan zdravstveni problem, čineći 49,0 odsto svih smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca u 2023. godini.

Maligni tumori

Zloćudni tumor bronhija i pluća je četvrti najučestaliji osnovni uzrok smrti u 2023. godini. Najviše obolelih muškaraca je registrovano u Severnobačkoj i Zapadnobačkoj oblasti, a žena u Zapadnobačkoj, pa Severnobanatskoj oblasti. Najmanje obolelih muškaraca zabeleženo je u Raškoj i Topličkoj oblasti, žena u Mačvanskoj i Topličkoj.

Najviše muškaraca od raka je umrlo u Severnobanatskoj i Zapadnobačkoj oblasti, žena u Severnobačkoj i Srednjebanatskoj oblasti.

Najmanje muškaraca koji su preminuli od tumora bilo je u Topličkoj i Moravičkoj oblasti, žena u Pomoravskoj i Moravičkoj oblasti.


U godišnjem izveštaju "Batuta" precizirano je i da su muškarci najviše obolevali i umirali od malignih tumora bronha i pluća, raka debelog creva i rektuma i malignih tumora prostate.

Kod žena maligni tumor je najčešće bio lokalizovan na dojci, bronhu i plućima, debelom crevu i rektumu.

Što se tiče šećerne bolesti, navedeno je da ona predstavlja globalnu epidemiju, s procenom da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 600.000 osoba ili 8,1 odsto populacije.

Pritom, 95 odsto svih slučajeva čini dijabetes 2.

Takođe, u godišnjaku je navedeno da je u periodu od 2014. do 2023. godine uočen porast opšte stope smrtnosti u Srbiji od šećerne bolesti za 19,9 odsto.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: