Aktuelno 0

02.10.2024.

8:05

Da li je čaša ujutru na prazan stomak zaista efikasna?

Ispijanje čaše vode ujutro na prazan stomak postalo je popularna navika koja se često preporučuje za poboljšanje zdravlja.

Izvor: Klix.ba

Da li je čaša ujutru na prazan stomak zaista efikasna?
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Ova jednostavna rutina može doneti brojne koristi, ali odgovor ipak nije tako jednostavan.

"Oko 60 odsto ljudskog tela sastoji se od vode, a taj procenat je povezan sa starosnom dobi, polom i nivoom hidratacije. Telu je takođe potrebna voda za podmazivanje zglobova, regulisanje telesne temperature, prenos hranljivih materija i izlučivanje. Telo prirodno gubi vodu svakog dana kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje", istakla je Kejsi Keli, direktorka "Medikal helta".

Na prazan stomak, pre doručka, čaša vode budi telo i pokreće procese varenja, stimuliše rad gastrointestinalnog trakta. Korisna je i za crevnu mikrofloru, za lepšu i čistiju kožu.

Da bi navika dala pozitivne rezultate voda treba da bude sobne temperature.

Prvo, nakon noći spavanja, telo je dehidrirano, a voda pomaže da se nadoknadi izgubljena tečnost, što je ključno za pravilno funkcionisanje organizma. Dobro hidrirano telo podržava rad svih telesnih sistema i poboljšava energiju tokom dana.

Osim toga, pijenje vode može podstaći metabolizam i aktivirati probavni sistem, što može pozitivno uticati na sagorevanje kalorija. Takođe, voda igra važnu ulogu u detoksikaciji organizma, pomažući bubrezima i jetri da efikasnije rade.

Još jedna prednost je poboljšanje zdravlja kože; redna hidratacija može doprineti svežem i zdravom izgledu. Takođe, ispijanje vode pre obroka može smanjiti osećaj gladi, što može pomoći u kontroli unosa hrane.

Sve u svemu, čaša vode ujutro može biti efikasna navika koja doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: