Aktuelno 0

01.10.2024.

10:25

Mutant korone zavladaće svetom

Svetu preti mutant virus nastao kombinacijom dve podvarijante omikrona, koji je, prema rečima dr Zlatka Trombonjače sposobniji u zaobilaženju imuniteta i sigurno će zavladati svetom.

Izvor: Jutarnji.hr

Mutant korone zavladaće svetom
Tong_stocker/Shutterstock

Podeli:

Sezona gripa se približava, s druge strane, korona nije "ni otišla na pauzu", celog leta beleže se novooboleli, a sada je njihov broj ponovno u porastu.

Imunolog prof. dr sc. Zlatka Trobonjača objasnio je šta nas čeka ove jeseni.

"Prošle godine epidemija gripa nije bila posebno jaka, pa se pretpostavlja da će ove godine biti jača, ali to ne može da se tvrdi, niti može da se proceni kakav će joj biti intenzitet. Kod kovida-19 širiće se varijanta virusa XEC, to je novi mutant, koji je već prisutan u Nemačkoj, Holandiji, SAD, Kini, a kad je zabeležen na tako udaljenim mestima, znači da je virus već raširen po celom svetu", rekao je dr Trobonjača.


Na pitanjue da li je taj novi soj virusa opasniji od dosadašnjih varijanti i podvarijanti virusa korone, dr Trobonjača je rekao:

"XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethodna oblika virusa, oba su podvarijante varijante omikron. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinovali i tako su stvorili ovog mutanta, koji ima veliku prednost nad ranijim oblicima. Sposobniji je u zaobilaženju imuniteta i sigurno će zavladati svetom i proizvesti novi talas virusa".

Dr Trobonjača je istakao i da se veće širenje ovog novog soja kovida očekuje u jesen i zimu.

"Zbog uslova koji odgovaraju širenju respiratornih infekcija, ali kovid-19 je pokazao da baš i nije sezonska bolest. I ovog je leta zabeležen velik talas jer je virus vrlo infektivan... Opasnost je, svakako, i dalje najveća za starije osobe, mađu mladima je ipak razvijen neki nivo otpornosti", istakao je dr Trobonjača.

U svakom slučaju, lekari apeluju na sve da se vakcinišu.

Preporuke su slične onima za grip: prioritet su starije osobe (65+), osobe s hroničnim bolestima (plućnim, srčanim, bubrežnim, jetrenim, hematološkim, dijabetesom i drugim metaboličkim bolestima), kao i imunosuprimirane osobe.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: