Aktuelno 0

27.09.2024.

13:16

Opasan virus i dalje hara Srbijom: Evo kako da prepoznate simptome i da se zaštite

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih razvija se teška klinička slike sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine, posebno su ugroženi stariji od 50 godina.

Izvor: B92.net

Opasan virus i dalje hara Srbijom: Evo kako da prepoznate simptome i da se zaštite
Shuterstock/Karacacennet

Podeli:

Od virusa Zapadnog Nila u Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" obolelo 54 osobe.

Posebno zabrinjava podatak da svake nedelje taj broj rast. Za sada, najviše slučajeva je registrovano na teritoriji Beograda - čak 15.

Pritom, sunačano i toplo vreme pogoduju ne samo ljudima, već i komarcima i kako se može čuti, gotovo da nema dana kada se neko ne žali da su ih izujedali, kao usred leta.

Ista situacija je i u drugim zemljama Evrope.


Prеmа pоslеdnjеm izvеštајu Еvrоpsкоg cеntrа zа prеvеnciјu i коntrоlu bоlеsti, u državama Evropske Unije od groznice Zаpаdnоg Nilа zaraženo je 611 ljudi, i to samo u jednoj nedelji.

U izveštaju je precizirano da je najviše inficiranih u Itаliјi (287), potom u Grčкој (138). Slede Špаniјa sa 54, Mаđаrsкa sa 43, Frаncusкa sa 15.

U Asutriji je 18 novoregistrovanih, Rumuniјi 42, Hrvаtsкој tri, Turskoj sedam, Nеmаčкој i Bugarskoj po dvа.

Zato i ne čudi što su se mnogi ovih dana veoma uplašili ovog virusa.

Kako da se zaštitimo?

"Kada pričamo o groznici Zapadnog Nila, najvažnije je ono što treba da preduzimamo da sprečimo ujed komaraca, a ne da se plašimo. To oboljenje je u 80 odsto slučaja bez simptoma, 20 odsto će imati simptome slične gripu kao što su glavobolja, bolovi u mišićima, povišena temperatura, dok će manje od jedan odsto obolelih imati ozbiljan oblik, i to su uglavnom stariji i hronični bolesnici", rekla je ranije dr Ivana Begović Lazarević u emisiji 150 minuta.

"Treba da izbegavamo mesta na kojima ima komaraca, da ne boravimo blizu reka i u šumi, nosimo komotnu garderobu i duge rukave i nogavice, ali i da tretiramo kožu repelentima", istakla je ona.

Ko je najugroženiji?

Ova bolest kod većine ljudi prolazi bez simptoma, kod čak 80 odsto zaraženih, 20 odsto ima blagu kliničku sliku, dok kod jednog od 150 obolelih dolazi i do teške kliničke slike.

"Osetljivost je opšta, ali teža klinička slika javlja se češće kod osoba preko 50 godina starosti. Prisutna hronična oboljenja, kao što su imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema, mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolest", navodi se u opštoj napomeni Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u vezi sa ovom groznicom.

Takođe, istaknuto je da kod nekih obolelih, virus groznice Zapadnog Nila može da izazove upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis).

U tom slučaju, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorijentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.

Simptomi groznice Zapadnog Nila nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca

  • nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.
  • izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca - u sumrak i u zoru
  •  koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta
  •  ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen
  •  izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare
  • najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki
  • uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: