Aktuelno 4

25.09.2024.

16:50

Svi u Srbiji se žale na iste simptome: Pune se domovi zdravlja, korona ponovo napada

Građani, i stariji i mlađi, žale se na simptome prehlade, mnoge muči uporan kašalj, mnogo je onih koji su kod doktora završili zbog stomačnih tegoba, a od petoro testiranih, dvoje ima koronu.

Izvor: B92.net

Svi u Srbiji se žale na iste simptome: Pune se domovi zdravlja, korona ponovo napada
Shuterstock/Zhuravlev Andrey

Podeli:

Poslednjih dana čekaonice u većini beogradskih domova zdravlja su sve punije jer mnogi građani imaju problema sa zdravljem, muče ih temperatura, kašalj, te se javljaju i slučajevi koronavirusa.

Prema rečima direktora beogradskog Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli dr Aleksandra Stojanovića, situacija ipak još uvek nije alarmantna.

"Dolaze građani, stariji i mlađi, mahom se žale na simptome prehlade, ima i onih koji sumnjaju na koronu, ali od njih pet–šest koji se testiraju, tek jedno ili dvoje bude pozitivno. Situacija je daleko od alarmantne, u svakom smislu", rekao je dr Stojanović za B92.net.

Nakon povratka dece u škole i vrtiće pojavili su se i virusi koji kruže u kolektivima.

"Znači, kod nas je situacija redovna, ima prehlađenih, ima pacijenata s kovidom, ima dece, koja su s povratkom u kolektive imala virusna oboljenja, ali ni u kom slučaju se ne može govoriti o epidemiji gripa", istakao je dr Stojanović.

Kako je ranije za B92.net istakla dečja lekarka dr Tanja Stanimirović Milenković, postoji veliki broj virusa koji se aktivira i deluje u jesenjem periodu.

Doktorka ukazuje na simptome koji se najčešće javljaju kod dece i koji mogu biti veoma uporni.

"Detetu stalno curi nos, ali nema visoku temperaturu. To može da traje i do nekoliko nedelja. U tim situacijama roditelji misle da su deca stalno bolesna i da nikako ne mogu da se izleče od virusa. Stvar je u tome što različite varijacije virusa ne dovode do imunizacije, pa već oslabljen imunitet pogoduje da se virusi stalno kače i izazivaju seriju infekcija. Srećom, kod velikog broja dece ovakvi simptomi ne izazivaju veće probleme i komplikacije. Prehlada je, takođe, izazvana virusima. Njoj i te kako pogoduje hladnije vreme", navela je dr Stanimirović Milenković

Uz to, Srbijom se širi i virus Zapadnog Nila. Registrovano je 11 novih slučajeva, objavio je Institut Batut, a najviše zaraženih je u Beogradu.

Prošlog meseca zabeležena su i 93 slučaja malih boginja te ovaj virus i dalje kruži u populaciji.

Značaj vakcinacije

Predstoji epidemija gripa, zbog čega stručnjaci apeluju da se na vreme obavi vakcinacija.

Dr Stojanović je podsetio da 15. oktobra počinje redovna vakcinacija protiv gripa.

"Tada očekujemo o veće gužve, jer je to uobičajena praksa. Gužve je bilo i tokom prethodna tri vikenda kada smo organizovali preventivne preglede i kada je dolazilo po tri stotine ljudi", istakao je dr Stojanović.

Kako je precizirao, dosta građana ima problema i s ambrozijom, kao i svake godine u ovo doba.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: