Aktuelno 0

22.09.2024.

8:02

Upozorenje lekara: Ovih 10 namirnica ne treba jesti, a Srbi ih sve obožavaju

Dijetetičarka Brogan Tejlor iz Feniksa otkrila je za EverydayHealth koje namirnice uopšte ne bi trebalo da jedemo, ali i zdravije varijante koje mogu da utole našu strast prema ukusnoj hrani.

Izvor: b92.net/Večernji.hr

Upozorenje lekara: Ovih 10 namirnica ne treba jesti, a Srbi ih sve obožavaju
Ekaterina Markelova/Shutterstock

Podeli:

Koje namirnice su apsolutno nezdrave, istraživala je i dijetetičarka Brogan Tejlor iz Feniksa. Pri tom, ona je navela i zdravije varijante, koje mogu da utole strast prema ukusnoj hrani.

  • Prerađeno meso:


Mesne prerađevine, poput slanine, hrenovki i narezaka bogate su kalorijama i pune soli, pa su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Nezdraviji su od neprerađenog crvenog mesa ili piletine. Postoje i dokazi da se u prerađenom mesu stvaraju hemikalije, koje uzrokuju rak, pa ga je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala kao kancerogen. Zdravije alternative su nemasni izvori proteina, poput pečenih pilećih prsa ili tofua.

  • Gazirani napici:


Stručnjaci kažu kako su gazirani napici i druga zaslađena pića povezani s gojaznošću, dijabetesom tipa 2,e propadanjem zuba i karijesom. Iako znaju da to nije nešto što bi trebalo previše konzumirati, mnogim ljudima je vrlo teško da prestanu s tom navikom.

"Umesto gaziranih pića uvek bi trebalo da odaberemo vodu i biljne čajeve", savetuje Tejlor, koja preporučuj povećanje unosa vode ili eventualno mineralne vode, voćnih ekstrakata ili biljnih čajeva bez šećera.

  • Beli hleb:


"Iako su mnogi zabrinuti zbog količine hleba koju jedu, pokušaj potpunog izbacivanja može, zapravo, da dovede do još veće konzumacije", kaže Tejlor.

Beli hleb je napravljen od rafinisanog brašna, koje je tokom obrade izgubilo vlakna i hranljive materije. To može da dovede do brzih skokova nivoa šećera u krvi i da doprinese debljanju, insulinskoj rezistenciji i drugim metaboličkim problemima. Zdravija alternativa je hleb od celog zrna jer sadrži više vlakana, vitamina i minerala i pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

  • Pomfrit:


Pomfrit je obično pržen u nezdravim uljima i bogat solju, što ga čini visoko kaloričnim i bogatim zasićenim mastima i natrijumom. Redovito konzumiranje pržene hrane može da poveća rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i drugih hroničnih stanja. Umesto prženih, bolje uzmitee pečene krompiriće začinjene biljem i začinima. Koristite sprej s maslinovim uljem kako bi krompirići bili hrskavi.

  • Hamburgeri:


"Brza hrana, uključujući hamburgere, može da predstavlja izazov za zdravlje jer sadrži visoke nivoe zasićenih masti, soli i šećera", kaže Tejlor.

Vremenom, to može da dovede do hroničnih zdravstvenih stanja poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Zato zamenite običan hamburger od mlevene junetine burgerom od lososa, pasulja ili povrća.

  • Krofne:


Iako su ukusne, krofne nisu nimalo zdrave. Prže se u visoko rafinisanim i prerađenim uljima, mogu da sadrže trans masti, napravljene su od belog brašna i sadrže veliku količinu šećera. Ako žudite za nečim pečenim, zdravije alternative su domaći mafini ili pogačice. Ako ih pripremate sami, ubacite ulje od avokada i integralno brašno, a šećer možete da smanjite ili zamenite umakom od jabuka, suvim šljivama ili urmmama.

  • Prerađeni sir:


Sirevi poput načo sira, prerađenih kriški i konzervisanih umaka nisu dobri za zdravlje iz nekoliko razloga, kažu lekari. U preradi se tim proizvodima dodaju zasićene i trans masti, natrijum, šećer, boje i arome, što može da uzrokuje povećanje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i holesterola. Bolji izbor za zdravlje uvek su sveža mocarela, feta, rikota ili kozji sir, koji sadrže manje masti i natrijama, a više proteina i kalcijuma.

  • Čips od krompira:


Čips od krompira je primer hrane koja sadrži "prazne kalorije". Takve namirnice nemaju značajnu nutritivnu vrednost, čips je bogat mastima, a siromašan proteinima i vlaknima. Zato bolje da uzmete zdravije grickalice koje su bogatije hranljivim materijama, poput pečenih lebleblija, mešavine orašastih plodova ili hrskavih morskih algi" kaže Tejlor.

  • Prerađene grickalice


"Prerađene grickalice poput krekera, pereca i keksa bogate su nezdravim mastima, rafinidanim šećerima i aditivima. Iako su praktične i lako dostupne za brzu konzumaciju, sadrže masti i natrijum", kaže Tejlor. Umesto takvih međuobroka, odaberite orašaste plodove, semenke, sveže voće ili povrće s humusom, koji su svi izvrsni izvori esencijalnih hranljivih materija, vlakana i zdravih masti.
 

  • Alkohol:


"Alkohol predstavlja ozbiljan problem i mnogi ne mogu da se kontrolišu u količini koju popiju", kaže Tejlor. Alkohol ne samo da sadrži kalorije bez ikakve nutritivne vrednosti, nego i prekomjrna konzumacija može da dovede do mnogih zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni pritisak, bolesti srca i moždani udar. Zdravije alternative su bezalkoholna pića, mineralna voda ili bezalkoholne verzije vina ili piva", otkrila je Tejlor za EverydayHealth.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: