Aktuelno 3

18.09.2024.

11:31

Kolera i Q groznica u komšiluku, prete li ove bolesti Srbiji? VIDEO

Posle 103 godine u Bugarskoj je zabeležena kolera, Crnom Gorom hara Q (kju) groznica, a o kakvim je virusima reč i ima li opasnosti da ove bolesti stignu do nas?

Izvor: Prva TV

Kolera i Q groznica u komšiluku, prete li ove bolesti Srbiji? VIDEO
Shutterstock/David Pereiras

Podeli:

Posle 103 godine zabeležen je slučaj zarazne bolesti kolere u Bugarskoj. Istovremeno, u Crnoj Gori registrovano je nekoliko slučajeva Q (kju) groznice. Ima li opasnosti da se ove bolesti prošire i stignu do nas, za TV Prvu govorila je epidemiolog, dr Slavica Maris, načelnicaJedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

"U Bugarskoj je reč o importovanom slučaju, odnosno o stranom državljaninu, koji je uneo tu infekciju kad je došao u Bugarsku. Inače, kolera nije novo oboljenje, imamo ga, registruje se svake godine širom sveta. Trenutno smo u sedmoj pandemiji kolere, koja je započela u Južnoj Aziji 1961. godine, pa se nakon deceniju proširila na Afriku. Potom, posle 20 godina proširila se i na Ameriku", rekla je dr Maris, pa dodala:

"Godišje se, širom sveta, registruje oko 535.000 obolelih, a smrtnih ishoda je 4.000 godišnje, na globalnom nivou".

Dr Maris je istakla da se smatra da je znatno veći broj obolelih.

"Od kolere, kako struka smatra, u svetu svake godine oboli od 1.300.000 do 4.000.000 miliona osoba i ona izazove od 21.000 do 43.000 smrtnih ishoda", navela je dr Maris.

Prema njenim rečima, jako je mali rizik da kolera stigne u Srbiju.

"Ne samo za nas, već i za celu Evropu, širi se uglavnom konzumacijom vode koja je kotaminirana bakterijom..."

Više o ovome pogledajte u videu ispod.

Izvor: Prva tv

Vi[e

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: