Aktuelno 1

16.09.2024.

18:25

Nova dominantna varijanta kovid virusa se ubrzano širi Evropom: Ovo su simptomi

Naučnici su upozorili da se podvarijanta kovida, koju su nazvali XEC, sve brže širi Evropom i da bi uskoro mogla postati dominantna vrsta.

Izvor: Index.hr

Nova dominantna varijanta kovid virusa se ubrzano širi Evropom: Ovo su simptomi
People Image Studio/Shutterstock

Podeli:

"U ovom trenutku se čini da je varijanta XEC najverovatnije sledeća", napisao je Erik Topol, direktor Translacionog instituta Scripps Research u La Joli, u objavi na mreži X u nedelju, prenosi Independent.

Istraživači su u avgustu predvideli da bi ovoj varijanti moglo biti potrebno nekoliko nedelja do nekoliko meseci da počne brže da se širi. Dr Topol kaže da će od sada definitivno dominirati XEC podvarijanta soja omikrona.

Prvi put je prijavljen u Berlinu u junu, a sada se "prilično brzo" širi po Evropi, Severnoj Americi i Aziji, rekao je analitičar podataka o kovidu Majk Hani.

Možda vas zanima

U avgustu je Slovenija imala visoku stopu zaraze ovom varijantom, jer je više od 10 odsto uzoraka kovida iz te zemlje sadržalo XEC. To je hibrid ranije otkrivenih podvarijanti omikrona - KS.1.1 i KP.3.3 - novog koronavirusa koji izaziva kovid. KS.1.1 je takođe poznat kao FLiRT varijanta.

Novu podvarijantu kovida karakterišu mutacije u molekulima građevnog bloka fenilalanina (F) promenjenih u leucin (L) i arginina (R) promenjenih u treonin (T) na proteinu šiljaka koji virus koristi da se pričvrsti na ljudske ćelije.

Još jedna podvarijanta omikrona KP.3.3 pripada kategoriji FLuQE gde je aminokiselina glutamin (K) mutirala u glutaminsku kiselinu (E) na spike proteinu, zbog čega se efikasnije vezuje za ljudske ćelije.

Do sada je više od 500 uzoraka iz 27 zemalja, uključujući Poljsku, Norvešku, Luksemburg, Ukrajinu, Portugal i Kinu, sadržalo XEC. Analitičari ukazuju na brz rast varijante u Danskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Holandiji. U poređenju sa ranije poznatim podvarijantama, KSEC će sada dominirati, kažu stručnjaci.

Možda vas zanima

Slični simptomi kao i kod ranijih varijanti

Njegovi simptomi su slični onima kod prethodnih varijanti kovida. To su groznica, bol u grlu, kašalj, gubitak čula mirisa, gubitak apetita i bolovi u telu.

Međutim, s obzirom na to da je i dalje "član iste omikronske porodice", stručnjaci kažu da bi adaptacija vakcine i dopunskih injekcija trebalo da obezbedi dovoljnu zaštitu od razvoja teške bolesti i hospitalizacije.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje savetuju sve da nastave da održavaju ličnu higijenu i da provode što više vremena na svežem vazduhu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: