Aktuelno 1

15.09.2024.

13:53

Ministarstvo zdravlja: Nikad ovoliki odziv građana za preventivne preglede

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da su građani pre sedam časova jutros počeli da dolaze i dalje pristižu, a Univerzitetski klinički centar Srbije je saopštio da se pregledi obavljaju u novoj zgradi, severni ulaz, iz Ulice Koste Todorovića u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo zdravlja: Nikad ovoliki odziv građana za preventivne preglede
Shutterstock/Pressmaster

Podeli:

Akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, koju u cilju prevencije i rane dijagnostike oboljenja realizuje Ministarstvo zdravlja, danas je nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, uz nikad veći odziv građana.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da su građani pre sedam časova jutros počeli da dolaze, a i dalje pristižu.

"Nikad nije bio ovoliki odziv građana, ogromno je interesovanje za ultrazvučni pregled štitne žlezde, endokrinološki", rekli su iz Ministarstva.

Do sada je na pregledima, kako su dodali, već pronađeno nekoliko suspektnih čvorića.

Preventivni pregledi se mogu danas obaviti do 17 časova u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srbije.

Tom prilikom, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogu bez zakazivanja da obave pregled endokrinologa i urade ultrazvuk štitaste žlezde.

Građani će moći da urade i tumor markere: PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku u laboratorijama, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Univerzitetski klinički centar Srbije saopštio je da će pregledi biti obavljeni u novoj zgradi, severni ulaz, iz Ulice Koste Todorovića u Beogradu.

U Kliničnom centru Vojvodine preventivni pregledi biće sprovedeni u Specijalističkoj Poliklinici.

   

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: