Aktuelno 0

12.09.2024.

22:40

Pojavila se opasna zaraza u Crnoj Gori: Q-groznica prešla sa životinje na čoveka

U Crnoj Gori su kod dve osobe potvrđene zaraze uzročnikom Q-groznice, objavio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Izvor: Index.hr

Pojavila se opasna zaraza u Crnoj Gori: Q-groznica prešla sa životinje na čoveka
Shutterstock/Novikov Aleksey

Podeli:

Pacijenti u trenutku testiranja nisu prijavili tegobe, ali su naveli da su u prethodnih mesec dana imali simptome koji odgovaraju ovom oboljenju.

Zaražene osobe žive na poljoprivrednim farmama u opštini Danilovgrad. 

U ovoj opštini su u više slučajeva zabeležene zaraze kod domaćih životinja. Takođe, u opštini Nikšić je tokom 2024. godine Q-groznica registrovana kod životinja na šest različitih farmi.

Epidemiološki nadzor je završen u četiri gospodarstva, pri čemu nije registrovano obololjevanje među izloženim osobama. Nadzor na dve farme je u toku.

Po zakonu Crne Gore, Q-groznica kod ljudi se obavezno prijavljuje vlastima. Ranije ove godine su potvrđena još dva slučaja, jedan u Bijelom Polju i jedan u Podgorici.

Q-groznica je najčešća zoonoza, rasprostranjena u celom svetu, posebno u ruralnim područjima.  To je bolest nekih divljih i gotovo svih domaćih životinja, među kojima se održava i prenosi preko vektora (krpelji).

 

Jako otporna bakterija

Od domaćih životinja najčešći rezervoar i izvor bolesti za čoveka su ovce i koze, iako to mogu biti i konji, goveda, mačke, perad i psi.

Kod domaćih životinja bolest je hronična, najčešće bez vidljivih simptoma. Za vreme trudnoće kod životinja vrsta bakterija koje izazivaju Q-groznicu (Coxiella burnettii) intenzivno se razmnožava u organima ovce, posebno u materici, plodovim ovojnicama i posteljici.

Bakterija koja uzrokuje groznicu je otporna, pa može dugo preživjeti u sasušenim životinjskim ekskretima, na vuni ovaca, senu, gnojivu, prašini i u mleku. Čovek se uglavnom zarazi udisanjem inficiranih aerosoli (npr. rad u vrtu sa zaraženim stajskim gnojivom ili boravak blizu stada na ispaši).

Visoka temperatura, upala pluća

Inkubacija Q-groznice je relativno duga, najčešće 2-3 nedelje. Bolest po pravilu nastupa naglo s vrlo visokom temperaturom uz izražene opšte simptome. Otprilike kod polovine obolelih uz opšte simptome razvija se i upala pluća (atipična pneumonija).

Q-groznica završava potpunim ozdravljenjem, spontano ili uz lečenje antibioticima. Smrtnost je manja od 1%.

Sa preležanom bolešću stiče se dugotrajan, najčešće i doživotni imunitet. Pasterizacijom mleka na 67.2°C 30 minuta ili na 71.6°C 15 sekundi ili  kuhanjem (vrenjem) inaktivira se uzročnik Q-groznice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: