Aktuelno 0

11.09.2024.

15:44

Nestašica poznatih antibiotika: Farmaceutske kuće objavile spiskove

Farmaceutske kuće upozoravaju na nestašicu poznatih antibiotika, nekih neće biti sve do sredine iduće godine, srećom za neke od njih postoje zamenski lekovi.

Izvor: b92.net/jutarnji.hr

Nestašica poznatih antibiotika: Farmaceutske kuće objavile spiskove
Shutterstock/GBJSTOCK

Podeli:

Farmaceutske kompanije prijavile su nestašice poznatih antibiotika, a nekih neće biti sve do jula iduće godine.

Kompanija Alkaloid prijavila je nestašicu antibiotika Citeral 250 mg (filmom obložene tablete aktivne supstance ciprofloksacinklorid). Razlozi su povezani s proizvodnjom, a leka neće biti do kraja ove godine.

Farmaceutski div Fajzer (Pfizer) upozorio je na nestašicu njihovog antibiotika Zyvoxid 2 mg/ml, rastvor za infuziju (aktivna supstanca linezolid). Antibotik je indikovan za lečenje upale pluća. Razlozi su povezani s distribucijom, a leka u Hrvatskoj neće biti samo do 16. septembra.

Hrvatska farmaceutska kuća Pliva obavestila je o nestašici Klavocina DT 875 mg/125 mg, tablete za oralnu suspenziju/tablete za usta (aktivna supstanca amoksicilin trihidrat, odnosno penicilin i kalijum klavulanat). U Plivi kažu da su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom, a leka neće biti sve do 1. jula iduće godine. Srećom, na tržištu postoje ljekovi istih aktivnih supstanci i iste gramaže, a jedan od njih je Belupov Klavobel BID.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: