Aktuelno 0

10.09.2024.

13:32

Od nagle promene vremena strada srce: Doktorka otkrila ko je najugroženiji i kako da se čuvamo

Hitnu pomoć danas su masovno zvali stariji Beograđani koji su se žalili na oštar bol u grudima, i to zbog, kako je navela dežurna doktorka, neadekvatne terapije za krvni pritisak

Izvor: B92.net

Od nagle promene vremena strada srce: Doktorka otkrila ko je najugroženiji i kako da se čuvamo
Depositphotos, arturVerkhovetskiy

Podeli:

Promene vremena, posebno na prelazima godišnjih doba kao što je sada iz leta u jesen, poslednjih godina su drastične, a nagli pad temperature utiče na naše zdravlje.

Kako je za B92.net rekla dr Gordana Todorović iz Zavoda za urgentnu medicinu Beograda, hitnu pomoć su danas najviše zvali stariji Beograđani.

"Nismo imali smrtnih slučajeva usled promene vremena, niti pozive s javnih mesta, ali su nam se masovno javljali građani iz svojih kuća i stanova. Najviše je bilo onih od 80 i više godina, žalili su nam se mahom na bolove u grudima i glavobolju. Oni su se javljali najpre kod pacijenata, koji su hipertoničari. Ti pacijenti neretko tokom toplih dana smanje svoju terapiju, a kad dođu hladniji dani veoma često te smanjene doze antihipertenziva, tj. lekova za pritisak nisu dovoljne da se oni dobro osećaju", precizirala je naša sagovornica, pa dodala:

"Zato je neizmerno važno da paze na redovnu terapiju za pritisak, posebno u ovim danima kad se vreme menja. U svakom slučaju, obavezno treba da se posavetuju sa svojim izabranim lekarima, kao i da urade dodatne laboratorijske analize", istakla je dr Todorović.

Osim hroničnih bolesnika i meteoropata, koji su, kako je navela dr Todorović, imali problema s nesanicom, na ovu blagu promenu vremena, reagovali su i osobe koje pate od alergija.

"Ali, za razliku od prve dve grupe, njima je, svakako, donela olakšanje jer je koliko-toliko pročistila vazduh od ambrozije", rekla je dežurna doktorka iz Hitne pomoći.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: