Aktuelno 1

10.09.2024.

12:07

Hitno se oglasila Evropska agencija za lekove: Lek protiv bola može da izazove fatalne posledice

Evropska agencija za lekove preporučila je mere za smanjene rizika od ozbiljnih ishoda agranulocitoze, nuspojave koju može da uzrokuje lek protiv bolova, metamizol

Izvor: b92.net/jutarnji.hr

Hitno se oglasila Evropska agencija za lekove: Lek protiv bola može da izazove fatalne posledice
Adul10/Shutterstock

Podeli:

Evropska agencija za lekove (EMA) poslala je obaveštenje zdravstvenim radnicima da pacijente upozore na nuspojavu kod određenih lekova protiv bola.

Takođe, u slučaju pojave simptoma agranulocitoze da se odmah jave najbližem lekaru.

Reč je o leku metamizol, a lekovi koji sadrže tu supstancu odobreni su u brojnim državama EU u lečenju umerenih do teških bolova i za snižavanje povišene temperature.

Agranulocitoza, kako su objasnili, uključuje naglo i izraženo smanjenje nivoa granulocita, vrste belih krvnih zranaca, što može da dovede do ozbiljnih i fatalnih infekcija. To je, naveli su, očekivana nuspojava lekova koji sadrže metamizol i koja može da se javi bilo kada tokom ili nedugo nakon prestanka primene leka, kao i kod osoba, koje su prethodno uzimale metamizol bez ikakvih teškoća.

Ozbiljna nuspojava nije povezana s primenjenom dozom metamizola. U Finskoj, na primer, zabeleženi slučajevi agranulocitoze vezani uz lek metamizol, uprkos nedavnom pooštrenju mera samnjenja rizika u toj zemlji.

Zbog svega, Evropska agencija zaključila je kako treba ažurirati postojeća upozorenja u informacijama o leku. Ažuriranjem se planira povećati svest o ozbiljnoj nuspojavi među pacijentima i zdravstvenim radnicima i olakšati njeno rano prepoznavanje i dijagnozu.

Zdravstveni radnici treba da upute pacijente da prestanu da primenjuju te lekove i da se odmah obrate lekarima ako razviju simptome agranulocitoze. Simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, groznicu, bol u grlu i bolne ranice na sluzokoži, pre svega u ustima, nosu i grlu, kao i genitalnom ili analnom području.

Pacijenti moraju biti na oprezu ako se simptomi pojave toekom ili nedugo nakon prestanka primene metamizola. Ako se metamizol primenjuje za snižavanje temperature, neki od ranih simptoma agranulocitoze mogu da se predvide.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: