Aktuelno 1

09.09.2024.

22:07

Prvi put ikada izvršena transplantacija oka: Zabeležen odličan napredak

Američki vojni veteran Aron Džejms (46), koji je prvi čovek u svetu kojem je transplantirano celo oko, postigao je značajan napredak nakon godinu dana, piše BBC.

Izvor: Index.hr

Prvi put ikada izvršena transplantacija oka: Zabeležen odličan napredak
Shutterstock/Inside Creative House

Podeli:

Njegovo donorsko oko do sada je održavalo normalan pritisak i protok krvi i zadržalo svoju veličinu, za razliku od donorskih očiju kod životinja, koje se često smanjuju nakon transplantacije, objavili su naučnici sa NYU Langone Healtha u novoj studiji.

Još uvek ne vidi, ali naučnici veruju da bi mogao. Džejms nije povratio vid u tom oku, ali istraživači se nadaju da bi mogao. Izjavili su da su "istinski zadivljeni" njegovim oporavkom.

"Rezultati koje vidimo nakon ovog postupka su prilično neverovatni i mogli bi utrti put novim kliničkim protokolima i podstaći dalja istraživanja složenih transplantacija", rekao je dr. Vaidehi Dedania, oftalmolog vojnog veterana.

Autori studije navode da je test nazvan elektroretinografija - koji meri električni odgovor mrežnjače na svetlost - pokazao da su štapići i čunjići oka donora, nervne ćelije osetljive na svetlost u oku, preživeli transplantaciju.

Džejms nije izgubio vid na desno oko, a većina njegovog lica je nastradala u nesreći na radu 2021. godine. U maju prošle godine podvrgnut je operaciji koja je trajala 21 sat i u kojoj je učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika.

Donirano lice i oko potiču od jednog muškog donora u tridesetim godinama. Tokom operacije, lekari su ubrizgali odrasle matične ćelije iz koštane srži donora u optički nerv kako bi podstakli njegovu regeneraciju.

Istraživači su rekli da je Džejms od tada postigao mnoge značajne prekretnice. Konkretno, ponovo može jesti čvrstu hranu i povratio je osećaj mirisa.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: