Aktuelno 1

06.09.2024.

21:32

Ove namirnice mogu da ublaže simptome alergije na ambroziju

Ambrozija je nekad bila hrana bogova, dok je danas prva asocijacija – nesnosna i sve učestalija alergija. A kad smo već kod hrane, određene namirnice mogu vam pomoći da ublažite simptome.

Izvor: Blic žena

Ove namirnice mogu da ublaže simptome alergije na ambroziju
Shutterstock/baibaz

Podeli:

Ambrozija zbog lepog vremena trenutno divlja, a svi koji su alergični na polen ovog ozloglašenog korova danima se bore sa simptomima.

Pored klasične terapije koja se koristi u lečenju alergije na ambroziju, postoje određene alternativne metode – jedna od njih je ishrana.

Luk, paprika, bobičasto voće i peršun – sadrže kvercetin. Jedan od najistaknutijih biljnih flavonoida na prirodan način blokira izlučivanje histamina u organizmu, proteina u telu koji izaziva iritacije, inflamacije i oticanje.

Kivi i citrusno voće – obiluju vitaminom C, koji jača prirodnu odbranu tela.

Tuna, losos i skuša – bogati su omega-3 masnim kiselinama koje deluju na upale. Jedite ribu bar dva puta nedeljno.

Kefir – riznica probiotika, uspostavlja ravnotežu crevna mikroflore. Istraživanja su dokazala da su osobe koje konzumiraju kefir otpornije na polen i imaju viši nivo antitela koja štite od alergijskih reakcija.

Ananas – sadrži bromelain. Ovaj enzim, prisutan samo u pomenutom voću, sirovom, pomaže u ublažavanju simptoma alergije, služeći kao posrednik između napada alergije i zapaljenja koje ga je izazvalo.

Đumbir – pomaže da se smanji izlučivanje sekreta. Prirodan je antihistaminik, podstiče imunitet i štiti organizam od polena.

Semenke suncokreta – smanjuju upalnu reakciju organizma.

Jabukovo sirće – smanjuje nakupljanje sluzi i čisti limfni sistem.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: