Aktuelno 0

06.09.2024.

11:24

Diklofen povučen iz srpskih apoteka, oglasila se Agencija za lekove

O slučaju povlačenja leka diklofen od 50mg, oglasila se i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Izvor: B92.net

Diklofen povučen iz srpskih apoteka, oglasila se Agencija za lekove
Shutterstock/GBJSTOCK

Podeli:

Kako se navodi iz RFZO, obaveštenje o povlačenju je dobijeno od Galenike, a proizvođač je odluku o povlačenju leka doneo zbog neodgovarajućih rezultata ispitivanja stepena čistoće.

Sada se o tome oglasila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije obaveštava javnost da proizvođač Galenika a.d. Beograd, Srbija sprovodi dobrovoljno povlačenje leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20×50 mg sa tržišta Republike Srbije, a koje se dovodi u vezu sa kvalitetom leka.

Povlačenje leka se vrši do nivoa veleprodaja i apoteka. Naglašavamo da nije prepoznat niti dokazan bilo kakav rizik po zdravlje ljudi, već je utvrđeno da proizvod ne odgovara u potpunosti propisanoj specifikaciji. Konkretno, tokom redovnog ispitivanja studije stabilnosti koje sprovodi proizvođač utvrđeno je da je rezultat za parametar nečistoće bio izvan specifikacijskih granica u manjoj meri.

Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije nije prijavljena ni jedna neželjena reakcija koja se može dovesti u vezu sa ovim odstupanjem.

Važno je napomenuti da ovo povlačnje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdevenost tržišta jer su pacijentima u Srbiji i dalje dostupni lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu – diklofenak.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije će i nadalje na transparentan način obaveštavati javnost o svim relevantnim informacijama o pitanjima iz njene nadležnosti, i stručnim radom štititi građane Srbije od bilo kakvih rizika vezanih za lekove i medicinska sredstva. Kao i u ovom primeru, Agencija će u interesu zdravlja pacijenata i dalje sarađivati sa svim akterima na tržištu i drugim zainteresovanim stranama", navodi se u saopštenju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: