Aktuelno 0

06.09.2024.

8:02

Ova bakterija je "vladar u našim ustima"

Ključna bakterija u našim ustima se razmnožava tako što nadmašuje druge mikrobe i dominira.

Izvor: Sputnik

Ova bakterija je "vladar u našim ustima"
Hit Stop Media/Shutterstock

Podeli:

Radi se o Corynebacterium matruchotii, mikrobu koji se zove i "vladar naših usta" i uobičajeno se nalazi u zubnom plaku.

Mikrobiolog Skot Čimileski iz Morske biološke laboratorije SAD predvodio je tim koji je posmatrao pojedinačne ćelije ove bakterije kako se dele na do 14 novih ćelija. Ovaj fenomen baca svetlo na to kako ove bakterije stvaraju strukturu koja podržava druge mikrobe u ustima.

"Grebeni imaju korale, šume imaju drveće, a zubni plak u našim ustima ima Corynebacterium", kaže Džesika Mark Velč, mikrobiolog sa ADA Forsajt instituta i Morske biološke laboratorije SAD.


Velč i njene kolege su se zainteresovale za jedinstvenu reprodukciju ove bakterije nakon proučavanja prostorne organizacije bakterija plaka. Bakterije formiraju šiljastu strukturu "ježa" na zubima, sa C. matruchotii filamentima kao osnovom.

Da bi to istražili, naučnici su koristili mikroskopiju sa vremenskim razmakom da bi posmatrali rast i interakciju bakterija unutar biofilma. Otkrili su da podela ćelija C. matruchotii nije binarna, kao što je uobičajeno, već mnogo produktivnija.

Prvo, bakterija se izdužuje na jednom kraju, raste mnogo brže od srodnih vrsta koje se nalaze na koži ili u nosu. Nekoliko podeonih zidova ili septa se tada formira odjednom, pre nego što se ćelija podeli na 3 do 14 ćerki ćelija.

Ovaj proces omogućava da se kolonije C. matruchotii brzo šire, rastući do pola milimetra dnevno. Ovo bi moglo objasniti zašto se plak ponovo javlja tako brzo nakon čišćenja zuba.

Značajna prednost u odnosu na druge mikrobe u ustima

"Ovi biofilmovi su poput mikroskopskih prašuma. Bakterije u ovim biofilmima međusobno deluju dok rastu i dele se", objašnjava Čimileski. On dodaje da ovaj jedinstveni ćelijski ciklus verovatno omogućava C. matruchotii da formira guste mreže unutar biofilma.

C. matruchotii takođe nema flagelum, strukturu koju druge bakterije koriste za kretanje. Njen brzi rast može joj pomoći da istražuje svoju okolinu i takmiči se za resurse u ljudskim ustima punim mikroba, piše Sajens alert.

"Verujemo da brz rast ekstrakcijom vrhova i istovremene višestruke podele objašnjava kako C. matruchotii nadmašuje druge mikrobe da formiraju filamentozne mreže u jezgru biofilma zubnog plaka", pišu autori studije, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: