Aktuelno 3

05.09.2024.

12:29

Zbog ujeda komarca ostao paralizovan: Virus se širi i Srbijom, posledice mogu biti fatalne

Nekad potpuno zdrav, tinejdžer je ostao paralizovan od vrata na dole, završio je na respiratoru i borio se za život i sve o zbog ujeda komarca.

Izvor: b92.net/Večernji.hr

Zbog ujeda komarca ostao paralizovan: Virus se širi i Srbijom, posledice mogu biti fatalne
Shutterstock/sirtravelalot

Podeli:

Tinejdžer iz Amerike Džon Prokter VI (18), doživeo je retku i tešku reakciju na tropsku bolest, koja kod većine ljudi ne izaziva nikakve simptome, ali za pojedine može da bude ozbiljna, čak i fatalna, piše The Sun.

Poslednjih meseci u Americi su zabeleženi brojni slučajevi, a virus se pojavio i u Evropi. Čak 13 zemalja je prijavilo slučajeve, pokazuju najnoviji podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Slučajevi groznice Zapadno Nila su registrovani i u Srbiji.

Komarci koji prenose virus primećeni su i u popularnim letovalištima poput Italije, Grčke i Španije.

Džon koji je nedavno maturirao, počeo je da se žali na glavobolje i vrtoglavicu pre nekoliko nedelja, a njegov otac Džon Prokter V rekao je da je lekar konstatovao da je reč o tenzionu glavobolju i dehidraciju. Dodao je da je mladiću potreban odmor i poslao ga kući.

Međutim, kada je Džon počeo nekontrolisano da povraća, otac ga je ponovo odveo u bolnicu. Lekar koji ga je pregledao zaključio je da je reč o crevnoj virozi. Džona su poslali kući s lekovima koji se izdaju bez recepta, ali njegovo zdravlje se pogoršalo, dobio je visoku temperaturu. Roditelji su ga ponovo odveli kod doktora, ali u drugu bolnicu. Posle letimičnog pregleda, lekari su pomislili da tinejdžera "muči" bolest želuca ili meningitis, ali testovi su bili negativni. Džona su opet poslali kući, ali odmah po povratku, on je postao letargičan, govor mu je bio nejasan i teško je podizao ruke.

"Shvatio sam da je u nekoj nevolji i verovao sam da ima moždani udar. Samo sam ga podigao i odneo do auta", rekao je njegov otac. Džon je primljen na intenzivnu negu i stavljen je na respirator. Tek krajem avgusta, maltene tri nedelje nakon što je prvi put primljen u bolnicu, lekari su konačno mogli da odrede šta mu je. Porodici je rečeno da se tinejdžer zarazio teškim slučajem virusa Zapadnog Nila od uboda komarca.

Njegov otac je naveo da je Džon zbog toga pretrpeo "moždani udar i upalu pluća". 

"Teško je shvatiti kako tako malo, beznačajno stvorenje može da uzme savršeno, 100 posto zdravo ljudsko biće i učini da ono ne može ni glavu da pomeri", rekao je otac. 

Iako su ga 26. avgusta sklinuli s respiratora, pred Džonom je još dug oporavak, a njegova porodica je objavila apel na platformi GoFundMe da bi prikupila novac.

"Naš sin je trenutno vrlo slab i ostvaruje mala, ali veoma bitna poboljšanja. Može da pomeri desnu ruku i obe noge", napisao je Džon V u objavi za prikupljanje sredstava.

"Njegova leva ruka je još vrlo slaba, ne može da pomeri vrat, niti samostalno da sedi. Lekari kažu da će ovo biti maraton da bi ga vratili u stanje u kojem je bio pre nego što ga je ovaj virus skoro ubio. Vaši velikodušni doprinosi biće usmereni direktno za bolničke troškove, post-medicinsko lečenje i rehabilitaciju. Svaka donacija, velika ili mala, korak je bliže ozdravljenju i budi nadu da će Džon ponovo moći da stane na noge", piše u objavi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: