Aktuelno 0

03.09.2024.

16:39

Ne jenjava: Veliki kašalj se još širi Srbijom, evo koliko je novoobolelih

Najviše obolelih od velikog kašlja je u Južnom Banatu i Beogradu.

Izvor: B92.net

Ne jenjava: Veliki kašalj se još širi Srbijom, evo koliko je novoobolelih
Shutterstock/VILevi

Podeli:

Institut za Javno zdravlje Srbije" Dr Milan Jovanović Batut" oglasio se s novim podacima vezanim za epidemiju velikog kašlja.

Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, zaključno sa 31. avgustom, na teritoriji Republike Srbije prijavljeno je ukupno 1.466 slučajeva zaraženih velikim kašljem (pertusisom) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine.  Tokom avgusta registrovano je 18 novih slučajeva.

U izveštaju se navodi da su od početka godine prijavljena dva smrtna slučaja uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca.

Kod najvećeg broja prijavljenih slučajeva, dijagnoza je postavljena tokom januara meseca, a od marta meseca registruje se pad broja obolelih.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 136 (9,3 procenata) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.

Pritom, najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta, prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: