Aktuelno 6

03.09.2024.

21:52

Slavna manekenka otkrila detalje o borbi sa rakom: "Odbila sam hemoterapije, mislili su da sam luda"

Slavna manekenka je otkrila detalje borbe s opakom bolešću

Izvor: Dejli mejl

Slavna manekenka otkrila detalje o borbi sa rakom: "Odbila sam hemoterapije, mislili su da sam luda"
EPA/PAUL BUCK

Podeli:

Jedna od najpoznatijih manekenki svih vremena, Australijanka El Mekfirson ima rak dojke.

"The Body", kako ju je 1989. godine prozvao magazin Tajm, poraznu istinu je saznala pre sedam godina, ali je sve do sada ćutala o opakoj bolesti. Trenutno je u "kliničkoj remisiji", a detalje najvažnije životne bitke opisala je u svojim memoarima "Život, lekcije i kako naučiti da veruješ sebi", koji će tek biti objavljeni.

Kako je izvestio Dejli mejl, jedna od najseksepilnijih žena sveta, otkrila je da nije htela da ide na hemoterapiju, uprkos savetima 32 lekara i željama porodice.

"Bio je to šok, bilo je neočekivano, bilo je zbunjujuće, bilo je zastrašujuće na mnogo načina i zaista mi je dalo priliku da kopam duboko u sebe i nađem smisao. To je meni pošlo za rukom," rekla je za Women‘s Weekly El, koja se odmah na početku podvrgla lumpektomiji (operacija dojke u kojoj se uklanjaju samo delovi tkiva zahvaćeni rakom).

Inače, Mekfirsonovoj je dijagnostifikovan intraduktalni karcinom, koji je bio otporan na uobičajene onkološke terapije sve do otkrića selektivnih lekova. Doktori su joj savetovali mastektomiju uz zračenje, hemoterapiju, hormonsku terapiju i rekonstrukciju dojke. Međutim, El, koja je u to vreme bila u vezi s britanskim antivakserom, bivšim lekarom Endrjuom Vejkfildom, odlučila je da odbije savete lekara, uz komentar da će to biti "divna vežba da ostane verna samoj sebi i prirodi svog tela". Molila se i meditirala na plaži u Mijamiju, a onda je izabrala holistički pristup lečenju.

"Reći ne standardnim medicinskim rešenjima bila je najteža odluka u mom životu. Ali, reći ne vlastitom, unutrašnjem osećaju bilo bi još teže", objasnila je kasnije, dodavši da su hemoterapija i operacija bile previše ekstremne za nju.

"Ljudi su mislili da sam luda, ali sam ipak nastavila sa sopstvenim planom lečenja", istakla je El.

Umeđuvremenu je iznajmila kuću u Arizoni na osam meseci gde se lečila po uputima svog izabranog lekara, ali i doktora naturopatije, holističkog stomatologa, osteopata, kiropraktičara i dva terapeuta. Njeni sinovi Flin (26) i Saj (21) i njihov otac, njen bivši partner Arpad „Arki“ Buson imali pomešane reakcije o njenom neobičnom pristupu dijagnoza raka.

Mlađi sin ju je potpuno podržao jer je verovao da će je hemoterapija ubiti, ali stariji nije bio toliko siguran u to.

EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

"Flinu se moj izbor uopšte nije dopao. Ali, on je moj sin i podržao bi me u svemu i voleo bez obzira na sve, čak i ako se ne slaže sa mnom", rekla je El.

El je, uz Lindu Evanđelistu, Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Naomi Kembel, Helenu Kristensen i Klaudiju Šifer obeležila svetsku modnu scenu. I danas pažnju privlači mladolikim izgledom, koji je pokazala i početkom godine na otvaranju Festivala mode u Melburnu, što je bilo njeno prvo pojavljivanje na pisti od 2010. godine.

Izgledala je tako dobro da su mnogi pomislili kako slavna manekenka koristi usluge vrhunskog estetskog hirurga.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: