Aktuelno 5

03.09.2024.

12:27

Bolest preti deci u Srbiji, simptomi se javljaju noću: Jedini spas vakcina

Pedijatar Saša Milićević apeluje na roditelje da obolelu decu ne šalju u školu.

Izvor: B92.net

Bolest preti deci u Srbiji, simptomi se javljaju noću: Jedini spas vakcina
Shutterstock/Uryupina Nadezhda

Podeli:

Deca su se posle tri meseca pauze vratila u velike kolektive, škole i vrtiće, a to, po nepisanom pravilu, znači i nove brige roditelja u vezi s njihovim zdravljem.

Prema rečima dr Saše Milićevića, kod nas su trenutno najveći problem ovčije i male boginje, kao i veliki kašalj.

"Najviše obolelih od malih boginja je i dalje u Novom Pazaru, gde je procenat vakcinisane dece i najmanji. Dok se to ne promeni, situacija će, nažalost, biti takva. Kao i za male boginje, gde je jedini lek vakcina, tako je i s velikim kašljem. Kod dece se on često javlja noću, mališani se doslovce zacenu, a veliki problem je što posledice mogu da budu upala pluća i zapaljenje mozga", istakao je za B92.net dr Milićević.

Kako je naveo naš sagovornik, roditelji bi trebalo inficiranu decu da ostave kod kuće, u izolaciji.

"To stalno govorim mamama i tatama. Treba biti pošten i ne voditi dete u vrtić ili školu. Obavezna je izolacija u sva tri slučaja, odnosno ako je inficirano malim ili ovčijim boginjama, kao i ako ima simptome velikog kašlja", naveo je dr Milićević. Zatim je dodao:

"Takođe, veoma važno je da dete kod koga lekar dijagnostikuje veliki kašalj ne dolazi u kontakt sa starijim članovima porodice. Trebalo bi da se drže dalje i od ukućana koji su hronični bolesnici, jer njihov imunološki sistem je oslabljen", precizirao je.

Dr Milićević je podsetio da, iako je kod nas i dalje veoma toplo vreme, to ne znači da nema virusa.

"Mnogi su se tek prošle nedelje vratili s godišnjih odomora, nisu svi bili samo na moru, naravno, mnogi su letovali na planinama, gde je vreme bilo promenljivo. Kod nas i sada ima mnogo različitih virusa, a najzastupljeniji respiratorni, koji deluju zajedno, a imunitet koji stvaramo retko je unakrsni, odnosno ako neko preleži jedan virus, da može da ima imunitet i prema drugom. Upravo je obrnuto, samo imamo imunitet prema jednom, a kada naiđe drugi virus, on, ako se zakači na period oporavka, dodatno obori naš imunitet", pojasnio je dr Milićević i istakao da je kod velikog kašlja otežavajuća okolnost što ne može odmah da se utvrdi da je reč baš o njemu.

"Sve infekcije počinju slično, dete ima malu temperaturu, curi mu nos, neće da jede. Ni roditelji, ni lekari ne mogu da kažu odmah da je veliki kašalj. Takođe, imate pacijente sa astmom, koji zbog ovog povećanog zagađenja, ali i velike koncentracije polena, kijaju, kašlju dugo", zaključio je dr Milićević.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: