Aktuelno 0

04.09.2024.

8:07

Ove bolesti se često mešaju sa anksioznošću: Slični ili isti simptomi

Anksioznost je jedno od najčešćih psihičkih stanja koje karakterišu intenzivni osećaj brige, nervoze i straha.

Izvor: Avaz.ba

Ove bolesti se često mešaju sa anksioznošću: Slični ili isti simptomi
Shutterstock/Rawpixel.com

Podeli:

Međutim, nekoliko medicinskih stanja, kao što su lupanje srca, otežano disanje, umor i vrtoglavica, mogu izazvati simptome slične anksioznosti, što dovodi do mogućih pogrešnih dijagnoza.

Pored toga, moguće je istovremeno imati anksiozni poremećaj i drugo zdravstveno stanje.

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije uključuje brzo povećanje otkucaja srca pri prelasku iz ležećeg u stojeći položaj, što dovodi do vrtoglavice i ubrzanog rada srca, koje se često pogrešno smatraju anksioznošću.

Međutim, POTS simptomi se pokreću promenama u držanju i mogu se dijagnostikovati testom nagibnog stola.

Možda vas zanima

Neodgovarajuća sinusna tahikardija

Neodgovarajuću sinusnu tahikardiju karakteriše abnormalno visok broj otkucaja srca bez jasnog uzroka, slično tahikardiji izazvanoj anksioznošću.

Međutim, neodgovarajuću sinusnu tahikardiju karakteriše konstantno povišen broj otkucaja srca, čak i u mirovanju, i može se dijagnostikovati korišćenjem EKG ili Holter monitora.

Endometrioza

Ovo stanje se javlja kada tkivo slično materici raste izvan materice, izazivajući bol i probleme sa plodnošću. Može se pomešati sa anksioznošću zbog hroničnog bola i umora, ali simptomi kao što su jak bol u karlici, obilna menstruacija i bol tokom odnosa razlikuju ga od anksioznosti.

Dijagnoza obično uključuje pregled karlice i snimanje.

Možda vas zanima

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS, hormonalni poremećaj, može da oponaša anksioznost zbog promena raspoloženja, umora i razdražljivosti povezanih sa hormonskom neravnotežom.

Međutim, povišeni nivoi testosterona, nepravilni ciklusi, prekomerna dlakavost i akne pomažu u razlikovanju PCOS-a, što potvrđuju i testovi krvi.

Inflamatorne bolesti creva

Inflamatorna bolest creva izaziva hroničnu upalu u gastrointestinalnom traktu, što dovodi do stresa i simptoma sličnih anksioznosti, uključujući bol u stomaku.

Za razliku od anksioznosti, inflamatornu bolest creva često karakteriše hronična dijareja, krv u stolici i gubitak težine, što se dijagnostikuje kolonoskopijom i ultrazvukom.

Hipertireoza

Preterano aktivna štitna žlezda (hipertireoza) ubrzava metabolizam, izazivajući ubrzan rad srca, nervozu i znojenje, što može da liči na anksioznost.

Fizički simptomi kao što su tremor, gubitak težine i povećanje štitaste žlezde razlikuju hipertireozu, dijagnostikovanu analizom krvi.

Insuficijencija nadbubrežne žlezde

Kada nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno kortizola, umor, slabost mišića i nizak krvni pritisak mogu ličiti na anksioznost.

Međutim, simptomi kao što su žudnja za slanim, gubitak težine i tamnjenje kože, potvrđeni testovima nivoa kortizola, ukazuju na insuficijenciju nadbubrežne žlezde.

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni spondilitis je vrsta artritisa koja utiče na kičmu, što dovodi do hroničnog bola i ukočenosti, što potencijalno izaziva anksioznost.

Karakteristike diferencijacije uključuju bol koji se smanjuje tokom vežbanja, ali se pogoršava tokom odmora, dijagnostikovan na slikovnim i genetskim testovima.

Lajmska bolest

Ova zarazna bolest može izazvati simptome kao što su umor, glavobolja i kognitivne poteškoće koje oponašaju anksioznost.

Prisustvo osipa, bolova u zglobovima i simptoma sličnih gripu razlikuju Lajmsku bolest, dijagnostikovanu analizom krvi.

Fibromjalgija

Ovo hronično stanje uključuje rasprostranjen bol, umor i osetljivost, što se često pogrešno smatra anksioznošću zbog povezanog stresa i anksioznosti.

Specifične osetljive tačke, poremećaji spavanja i kognitivne poteškoće pomažu u dijagnozi fibromijalgije, često isključivanjem drugih stanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: