Aktuelno 0

02.09.2024.

8:32

Ove napitke nikako ne smete konzumirati pre spavanja

Ako želite kvalitetan san, postoje mnoge stvari koje treba izbegavati pre spavanja.

Izvor: Klix.ba

Ove napitke nikako ne smete konzumirati pre spavanja
PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Podeli:

Poznato je da ne treba konzumirati ništa što sadrži kofein, ali ono što neki ljudi ne znaju jeste da je potrebno izbegavati i alkohol.
Iako se čini da ćete brže zaspati nakon nekoliko čašica, zapravo alkohol nije dobar za vaš celokupni san. Naime, stručnjaci iz Bed Kingdoma navode da su alkohol i nikotin na vrhu popisa kada je reč o nekvalitetnom snu.

"Dok vam alkohol često može pomoći da brže zaspite, ispijanje istog pre spavanja može uzrokovati fragmentiran san i može biti uzrok čestih buđenja tokom noći", navode.

Ističu kako su studije otkrile da pijenje alkohola unutar četiri sata pre spavanja može negativno uticati na kontinuitet i trajanje sna, što dovodi do toga da se češće budite i borite se sa ponovo zaspite.

"Ako imate problema s spavanjem nakon večernjeg pića, pokušajte popiti poslednje piće otprilike četiri sata pre odlaska u krevet kako biste bili sigurni da je vaše telo imalo dovoljno vremena za probavu i metabolizaciju alkohola pre nego što pokušate zaspati", dodali su.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje nikotina pre sna može dovesti do nesanice jer ometa sposobnost vašeg tela da utone u san. Kofein deluje tako da blokira učinke adenozina, neurotransmitera koji se prirodno nakuplja u telu tokom dana i stvara pritisak za spavanje.

Iako je opšte poznato da kofein može poremetiti vaš san, možda niste svesni koliko se dugo zapravo zadržava u vašem telu. Studija objavljena u National Library of Medicine je otkrila da je potrebno otprilike pet sati da polovina kofeina napusti vaše telo.

Važno je istaknuti da ako nesanica utiče na vaš svakodnevni život i predstavlja problem duže od mesec dana, a nije povezana s faktorom poput konzumacije alkohola i nikotina, stručnjaci preporučuju da zakažete pregled kod lekara opšte prakse.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: