Aktuelno 0

30.08.2024.

20:45

Nova epidemija na pomolu: "To će biti glavni zdravstveni problem" VIDEO

Napretkom medicine, napreduju i metode za lečenje gojaznosti.

Izvor: B92.net

Nova epidemija na pomolu: "To će biti glavni zdravstveni problem"  VIDEO
kwanchai.c/Shutterstock

Podeli:

Uprkos sve većem izboru dijeta, dostupnosti tzv. zdravih narminica, personalnih trenera,
mnogobrojnih sprava za mršavljenje, prekomerna gojaznost predstavlja jedan od vodećih problema koji dovode do mnogih zdravstvenih problema...

Napretkom medicine, napreduju i metode za lečenje gojaznosti, a jedna od najnovijih jeste barijatrijska endoskopija - smanjenje telesne težine bez hirurgije, odnosno narodski rečeno, bez rezova.

O ovoj proceduri je u emisiji 150 minuta na TV Prva govorio dr Milutin Bulajić, ekspert iz oblasti endoskopije i gastroenterologije koji nam dolazi iz Italije, i koji je načelnik odeljenja digestivne endoskopije iz bolnice Izola Tiberina u Rimu.

Kako sam doktor navodi, zemlje se, po pitanju gojaznosti, ne razlikuju puno.

"Ukoliko gledamo najmlađu populaciju, decu predškolskog, školskog uzrasta, adolescente, moram da primetim da je procenat dece sa prekomernom težinom u Italiji isti kao i kod nas. Tako da, to su evidentno i neizbežno neki novi trendovi koji nas čekaju i koji su globalnog karaktera".

Ono na šta doktor skreže pažnju su najnoviji podaci koji govore da je broj gojazne dece premašio broj pothranjene dece.

"Brojke pokazuju stanje u celom svetu. Prema tome, to je jedan pandemijski karakter gojaznosti za koji se i od ranije zna da je pandemija. Ipak, sada nakon što se korona završila, trenutno glavna u svetu je gojaznost", naglašava dr Milutin Bulajić.

Kako kaže, hteli mi to ili ne, to će biti glavni zdravstveni problem u narednih 10-20 godina.

S tim u vezi, barijatrijska endoskopija se vež uveliko radi, i to intezivno.

"Da, to su neinvazivne procedure, koje se vrše bez ikakvog reza i to na površini pacijentovog tela. Mi pristupamo želucu novim instrumentima koje imamo. Nekada smo postavljali balone, koji se i danas koriste, dok je ovo jedan potpuno drugi pricnip, koji je probližan hirurgiji, jer mi zapravo na vrh samog endoskopa fiksiramo jedan mali instument, kao mašinica za ušivanje, nakon čega tom mašinicom šijemo želudačni zid po celoj njegovoj debljini", ističe doktor.

Kako izgleda procedura, kao i kome je sve namenjena, poslušajte u video-prilogu.

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: