Aktuelno 2

29.08.2024.

12:24

SZO upozorava: Povećan rizik od seksualno prenosivih bolesti

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas na povećan rizik od seksualno prenosivih infekcija, kao i od neželjene trudnoće zbog smanjene upotrebe sredstava za kontracepciju među mladima.

Izvor: Tanjug

SZO upozorava: Povećan rizik od seksualno prenosivih bolesti
Shutterstock/StanislavSukhin

Podeli:

Prema izveštaju koji je uradila SZO, skoro trećina adolescenata (30 odsto) prijavila je da nije koristila ni kondom ni kontraceptivnu pilulu pri seksualnom odnosu, odnosno da je između 2014. i 2022. godine, udeo seksualno aktivnih mladih ljudi koji su koristili kondom prilikom seksa pao sa 70 na 61 odsto među mladićima i sa 63 na 57 odsto među devojkama.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da ti podaci jesu zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući.

"Sveobuhvatno seksualno obrazovanje prilagođeno uzrastu i dalje je zanemareno u mnogim zemljama, a tamo gde je dostupno poslednjih godina sve je više na udaru na osnovu lažne premise da podstiče seksualno ponašanje", rekao je Kluge.

U danas objavljenom izveštaju nalaze se i preporuke za kreatore politike, edukatore i zdravstvene radnike, koje pokrivaju širok spektar tema, uključujući sveobuhvatno seksualno obrazovanje, koje bi trebalo da se realizuje u svakoj školi.

Glavni autor izveštaja Andraš Kelto s Univerziteta u Galveju (Irska) rekao je da obrazovanje mora da bude više od pukog pružanja informacija i predložio da se otvore "sigurni prostori" za mlade kako bi razgovarali o svim pitanjima u vezi s intimnim odnosima, prenosi Euraktiv.

"Vlade, zdravstvene i obrazovne vlasti i organizacije civilnog društva trebalo bi da im pomognu da razviju ključne životne veštine, uključujući transparentnu komunikaciju i donošenje odluka bez osude", dodao je on. Osim obrazovanja tinejdžera, potrebna je finansijska i politička podrška za razvoj snažnih programa obrazovanja o sigurnijem seksu, dodala je SZO.

Posle studije iz 2022. koju je naručio Komitet Evropskog parlamenta za ženska prava i ravnopravnost polova (FEMM) takođe je istaknuta potreba za ulaganjem u nastavnike i osoblje koji rade u školama. Prema FEMM komitetu, institucije EU treba da obezbede sredstva za promovisanje seksualnog obrazovanja i razmenu najboljih praksi između država članica.

Kako se navodi, primer je Katalonija, u kojoj su škole uvele pilot-program seksualnog i emocionalnog obrazovanja za svu decu uzrasta od 3 do 15 godina. "Imamo dokaze, alate i strategije za poboljšanje ishoda seksualnog zdravlja adolescenata. Ono što nam je potrebno jeste politička volja i resursi da se to ostvari", rekla je Margret de Luz s Univerziteta Utreht, jedna od koautorki izveštaja.

Dodaje se da je seksualno obrazovanje obavezno u 19 zemalja Evropske unije, kao i da je u mnogima grupisano zajedno s obrazovanjem o seksualnoj orijentaciji i rodnim ulogama, navodi Evropska komisija.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: