Aktuelno 2

28.08.2024.

19:58

Kako pravilno postupiti kada temperatura kod najmlađih postane opasna? VIDEO

Od velike je važnosti znati kako pravilno postupiti kada temperatura kod najmlađih postane opasna.

Izvor: B92.net

Kako pravilno postupiti kada temperatura kod najmlađih postane opasna? VIDEO
Irina Wilhauk/Shutterstock

Podeli:

Nažalost, nedavno smo bili svedoci tragične vesti iz Mladenovca, gde su tri bebe preminule u roku
od 24 sata, a jedan od faktora bio je visoka temperatura.

Ova tragedija nas podseća koliko je važno znati kako pravilno postupiti kada temperatura kod
najmlađih postane opasna. Upravo je o tome u emisiji 150 minuta na TV Prva govorio dr Saša Milićević, pedijatar sa dugogodišnjim iskustvom, koji je objasnio kako pravilno reagovati u ovim situacijama, šta roditelji mogu da urade kod kuće, kao i kada je neophodno potražiti hitnu lekarsku pomoć.

"Kada je temperatura u pitanju, odmah znamo da je reč o nekoj infekciji. Povišena temperatura kod dece može da bude i kada su u pitanju zubići, ali ona nikada nije previsoka. Takođe, može da se javi i ako je dete pregrejano... Dakle, postoje različiti razlozi za visoku temperaturu, ali u najvećem broju slučajeva radi se o infekciji", ističe dr Saša Milićević.

On takođe ističe da kada god neko dete ima temperaturu, bez obzira na uzrast, to je znak da postoji neka inflamacija.

"To je ono o čemu moramo da vodimo računa, odnosno, o čemu roditelji moraju da vode računa. Čim dete, a pogotovo malo dete, ima povišenu telesnu temperaturu, to je znak da treba obratiti pažnju, i da, ukoliko je temperatura dugotrajna, potrebno je odmah javiti se lekaru".

Temperatura do 38 nije temperatura koja zahteva hitnu reakciju, i ovo su isticali i ističu mnogi pedijatri. Ipak, i u ovom slučaju roditelji ne smeju da se opuštaju. Ono što je bitno jeste prepoznati kada ovakva temperatura ipak zahteva neku stručnu pomoć.

"Smatra se da u ovim slučajevima ne treba čak ni davati sirup za spuštanje temperature, ali postoje izuzeci. Ako je dete imalo fras ili ako su u porodici imali fras, onda ipak treba dati lek protiv povišene temperature. S druge strane, ukoliko je u pitanju zdravo dete, onda treba sačekati do 38,5. Takođe, kod dece je jako neprdvidivo kojom će brzinom doći do skoka temperature jer je njihov centar za termoregulaciju jako nerazvijen", naglašava doktor.

Na šta je još potrebno obratiti pažnju, poslušajte u video-prilogu.

Izvor: prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: