Aktuelno 12

23.08.2024.

19:50

Vakcine protiv mpoksa mogu da se kupuju pre odobrenja SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da njeni partneri kao što su organizacija Gavi i UNICEF mogu da počnu da kupuju vakcine protiv majmunskih boginja pre nego što ih odobri zdravstvena agencija UN.

Izvor: Tanjug

Vakcine protiv mpoksa mogu da se kupuju pre odobrenja SZO
Shutterstock/Flabygasted

Podeli:

Organizacije poput Gavi, koje pomažu siromašnijim zemljama da nabave vakcine, inače mogu da počnu da ih kupuju tek kada dobiju odobrenje SZO, prenosi Rojters.

Kako se navodi, pravila su u ovom slučaju promenjena kako bi se pregovori pokrenuli, dok se odobrenje SZO očekuje za nekoliko nedelja.

Dve vakcine, koje proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic i japanska KM Biologics, već su odobrene od strane regulatora širom sveta, uključujući SAD i Japan, i u širokoj su upotrebi za mpoks od 2022.

Oko 1,2 miliona ljudi primilo je dansku vakcinu samo u SAD, a očekuje se da će SZO u septembru izdati hitnu dozvolu za vakcinaciju.

Ranije ovog meseca, SZO je zatražila od proizvođača vakcina da dostave informacije kako bi se ubrzao proces odobravanja i izdala hitnu dozvola za vakcine do sredine septembra. Međutim, ove nedelje, jedan od proizvođača vakcina, Bavarian Nordic, saopštio je da su mu odmah potrebne naredbe organizacija kao što su Gavi i SZO da ove godine naprave više vakcina.

To je izazvalo zabrinutost da bi siromašnije zemlje mogle da ostanu bez vakcine ili da će biti prinuđene da se oslone na nesigurne donacije iz zemalja sa visokim prihodima, kao što se desilo tokom pandemije kovida-19.

Određena količina doniranih vakcina trebalo bi da stigne u Afriku sledeće nedelje, saopštili su Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti, dodavši da je potrebno 10 miliona doza.

Mpoks je virusna infekcija koja se širi bliskim kontaktom i obično je blaga, ali može biti smrtonosna, a SZO je prošle nedelje proglasila javnu vanrednu situaciju od međunarodnog značaja.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: