Aktuelno 6

22.08.2024.

12:04

Hitno obaveštenje lekarima u Srbiji: Ovaj lek može da dovede do smrtnog ishoda

Zdravstvenim radnicima u Srbiji upućeno je pismo o mogućnoj pojavi anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lek u vidu injekcija za lečenje multiple skleroze (MS).

Izvor: B92.net

Hitno obaveštenje lekarima u Srbiji: Ovaj lek može da dovede do smrtnog ishoda
Shutterstock/ Andrew Barker

Podeli:

Radi se o leku glatiramer-acetat a pismo su uputile kompanija Actavis d.o.o. Beograd i kompanija Zentiva Pharma d.o.o., nosioci dozvole za njega, u saradnji s Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

"Anafilaktičke reakcije se mogu javiti neposredno nakon primene glatiramer-acetata, čak i mesecima ili godinama nakon početka lečenja. Prijavljeni su i slučajevi sa smrtnim ishodom", navodi se na sajtu ALIMS.

Pacijente i negovatelje treba savetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičkih reakcija i da potraže hitnu medicinsku pomoć u slučaju pojave anafilaktičke reakcije.

U pismu koje je upućeno zdravstvenim radnicima u Srbiji napominje se i da se neki od znakova anafilatičke reakcije mogu preklapati sa simptomima i znakovima reakcija koji se javljaju neposredno nakon primene injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilatičke reakcije.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: