Aktuelno 1

21.08.2024.

17:00

Postoji veza između ozempika i stanja koje može dovesti do samoubilačkih misli? VIDEO

Uzimanje lekova za mršavljenje, poput ozempika, zajedno s antidepresivima, može povećati rizik od samoubistva, navodi nedavna studija.

Izvor: B92.net

Postoji veza između ozempika i stanja koje može dovesti do samoubilačkih misli? VIDEO
Shutterstock/Marc Bruxelle

Podeli:

Naučnici u Njujorku, Švajcarskoj i Italiji pregledali su bazu podataka Svetske zdravstvene organizacije za izveštaje o samoubilačkim mislima među ljudima koji su uzimali lekove u više od 140 zemalja.

Tim je zatim suzio svoju pretragu na izveštaje o samoubilačkim mislima ili pokušajima ubistva pacijenata koji su uzimali i antidepresiv i semaglutid ili liraglutid – aktivne sastojke u ozempiku.

Pronašli su 107 slučajeva suicidalnih misli ili samopovređivanja među onima koji su uzimali semaglutid. Pored toga,  u 162 slučaja su uzimali liraglutid, što ukazuje na štetnu interakciju između lekova za mršavljenje i antidepresiva.

Naučnici iz sve tri zemlje sugerišu da uzimanje antidepresiva i lekova poput ozempika može dovesti do samoubilačkih misli ili radnji zasnovanih na interakcijama ovih lekova.

Ipak, bilo je i onih koji kritikuju studiju zbog "slabih dokaza" i "velikih ograničenja"zasnovanih na "spontanim izveštajima" o interakcijama između GLP-1 lekova, poput ozempika.

Takođe su upozorili da je procenat slučajeva povezanih s oba leka premali da bi se utvrdila povezanost.

Sve je počelo od nedavnih snimaka Šeron Ozborn, koji su uznemirili njene brojne obožavaoce. 

@yameurr Sharon Osbourne agreeing to recreate the Rachel X Factor Audition in 2024 is exactly why this woman is an icon - dreams can come true🫶🏼 #erastour #sharonosbourne #xfactor ♬ original sound - ...

Podsetimo, ona je priznala da je smršala zahvaljujući korišćenju ozempika.

Što se tiče studije, otprilike jedna trećina pacijenata koji su koristili oba leka to je uradila bez recepta.

Pored toga, svaki četvrti ih je uzimao za kontrolu težine, a svaki četvrti pacijent je to uradio zbog povišenog šećera u krvi.

Od onih koji su prijavili samoubilačke misli kao efekat semaglutida, 88 odsto je imalo samoubilačke ideje, dok je 6,5 odsto pokušalo samoubistvo.

U grupi koja je primala liraglutid, 72 odsto je razmišljalo o samoubistvu, a 10 odsto pokušalo samoubistvo.

"Uzimajući u obzir rizik od samoubilačkih misli kod ljudi koji uzimaju semaglutid, vlasti bi trebalo da razmotre izdavanje upozorenja kako bi ih obavestile o ovom riziku", napisao je tim stručnjaka.

Međutim, oni su primetili da "rezultate ove studije treba tumačiti u svetlu nekoliko ograničenja".

Dr Stiven Evans, profesor farmakoepidemiologije, upozorio je da su podaci zasnovani na izveštajima koje lekari šalju samo zdravstvenim agencijama i da su podložni pristrasnosti.

"Po mom mišljenju, ovo nije značajan ili vredan pažnje rad, i ima velika ograničenja", rekao je on.

"Dokazi su izuzetno slabi za pravi efekat u ovom slučaju. Ne možemo zaključiti iz studije da je sam semaglutid odgovoran za samoubistvo."

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: