Aktuelno 1

21.08.2024.

14:03

Koža pamti: Kako da je sačuvamo i smanjimo štetnost UV zraka VIDEO

Sve češće se ljudi s letovanja vrate s osipom po telu, koji su zadobili na plažama i posle sunčanja.

Izvor: b92.net/Prva Tv

Koža pamti: Kako da je sačuvamo i smanjimo štetnost UV zraka VIDEO
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Kako da sačuvamo kožu na odmoru, da li smemo da koristimo svakojake kreme i u čemu uopšte grešimo?

Svi znamo da sunce može da naškodi koži i da je potrebno preduzeti mere kako ne bismo izgoreli, dobili opekotine, ali i zaradili osip po telu.

Kako da sprečimo ovakva stanja i kako da sačuvamo kožu, u emisiji "Jutro" na TV Prva govorio je dr Predrag Majcen.

Dakle, šta možemo da uradimo kada nam se pojavi osip na koži nakon sunčanja?

" Postoje dve-tri stvari, pogotovo u dermatologiji... Koža je najveći organ, te se postavlja pitanje da li je taj osip vezan za neku vrstu alergije ili ne. Postoje osobe koje su sklonije alergijama, što znači da imaju sklonost da se to javlja povremeno, i mi to zovemo fotoalergijska reakcija... Nekada osipi mogu biti takozvane fototoksične reakcije kože, da recimo jedna nagla, intenzivna upala može biti posledica dodira kože sa nekim drugim alergenima. Kod nekih osoba se desi i reakcija ukoliko su bili u kontaktu sa nekim supstancama, koje postoje u biljkama, parfemima, preparatima za sunčanje", ističe doktor Predrag Majcen.

Kako doktor naglašava, nekada i ne postoji poseban razlog pojave osipa, ali i naglašava i da unos pojedinih namirnica može da ispovocira osip.

S druge strane, on objašnjava šta raditi kada primetimo da nam se osip pojavio. Da li je potrebno da posegnemo za nekom kremom ili puderom?

"Ja se često našalim sa svojim pacijentima pa kažem da se puno ne sekiraju, jer stres pojačava reakciju krvnih sudova a takođe pojačava i alergijsku reakciju. U svakom slučaju, izbegavati boravak na suncu. Ukoliko su promene na koži praćene svrabom, savetujemo da se uzme sistemska antihistaminska terapija. U pitanju su preparati koji su protiv alergije. Lokalno, mogu se koristiti hladne obloge i eventualno upotreba nekih kortikosteriodnih preparata. Ukoliko promene vlaže po koži, mogu neki rastvori ili kreme."

Ono što je najbitnije, ističe doktor, jeste izbegavati boravak na suncu.

"Postavlja se pitanje i da li se taj osip pojavio odmah ili posle par dana. Pored toga, vrlo je bitno uvek otići kod dermatologa, jer nekada pacijenti i ne znaju na koje komponente mogu biti alergični."

Pored smirivanja osipa i promena na koži, bitno je i da se zna kako odabrati kremu za sunčanje.

"I u ovom slučaju najbolje je posavetovati se sa dermatologom. Što se tiče svih tih preparata, neki su više, neki su manje kvalitetni. Takođe, odabir preparata zavisi i od uzrasta pacijenta. Nisu isti za decu i za odrasle. Pored toga, zavisi da li je koža suva ili je masna. Ja kao dermatolog ne preporučujem osobama koje imaju masnu kožu da koriste masne preparate. Radije bih neku kremu, rastvor ili sprej preporučio njima. Pored toga, ipak sam pristalica malo poznatijih brendova, jer su kvalitetniji. Naglasio bih i da uvek savetujemo SPF faktor 50", savetuje dr Predrag Majcen.

Kremu sa zaštitnim faktorom uvek treba naneti pre odlaska na sunce, i to nekih 20 minuta ranije, kako bi koža upila kremu. Nakon izlaska iz vode, potrebno je ponovo naneti kremu sa zaštitnim faktorom.

"Pored toga, ono što mi uvek savetujemo je da se izlazak na sunce uvek izbegava u periodu od 11 do 16 časova. Koža pamti, vodite računa o njoj, kako ne biste došli do toga da se sve iskomplikuje", naglašava doktor.

Kako tretirati kožu koja je izgorela na suncu?

"Najbolje je opet otići kod dermatologa", savetuje doktor Predrag Majcen.

"Postoji nekoliko vrsta samih opekotina. Neka može biti samo crvenilo, nekada se mogu pojaviti plikovi, a terapija zavisi od toga da li su promene na licu ili na nekom drugom delu tela. Takođe, zavisi i od uzrasta."

Na šta je još dr Predrag Majcen skrenuo pažnju, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: