Aktuelno 2

20.08.2024.

20:04

Uzimanje ovih lekova može dovesti do fatalnog ishoda: Hitno se oglasile farmaceutske kompanije

Farmaceutske kompanije Pliva i Zentiva, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinske proizvode i Evropskom agencijom za lekove (EMA), uputile su pismo zdravstvenim radnicima.

Izvor: Jutarnji.hr

Uzimanje ovih lekova može dovesti do fatalnog ishoda: Hitno se oglasile farmaceutske kompanije
Shutterstock/GBJSTOCK

Podeli:

U pismu je reč o anafilaktičkim reakcijama koje se mogu javiti mesecima do godinama nakon početka primene lekova koji sadrže glatirameracetat.

Lekovi koji sadrže glatirameracetat su indikovani za lečenje relapsirajućih oblika multiple skleroze (MS).

Anafilaktička reakcija odmah nakon primene leka koji sadrži glatirameracetat može se javiti mesecima ili godinama nakon početka lečenja. U Evropskoj uniji (EU) prijavljeni su slučajevi anafilaktičke reakcije sa smrtnim ishodom.

Obavestite pacijente i/ili negovatelje o znacima i simptomima anafilaktičke reakcije i uputite ih da odmah potraže medicinsku pomoć ako dođe do anafilaktičke reakcije.

U slučaju anafilaktičke reakcije, lečenje lekom koji sadrži glatirameracetat treba prekinuti.

Najvažniji simptomi anafilaktičke reakcije su svrab i crvenilo kože, otežano disanje, kašalj, šmrcanje, otežano gutanje, mučnina, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, tahikardija, pad krvnog pritiska, aritmija, slabost, jeza, proširene zenice, anksioznost, oštećenje svesti, nesvestica i koma.

Podsećamo da su zdravstveni radnici dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno dejstvo leka, kao i svaki nedostatak u kvalitetu leka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog dejstva leka mogu neželjeno dejstvo da prijave i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno dejstvo koje primete obrate svom lekaru ili farmaceutu za savet kako da nastave sa terapijom, rekao je HALMED, piše N1.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: