Aktuelno 49

19.08.2024.

12:35

Opasna biljka menja ljudski DNK: Širi se i u Srbiji

Istraživanje američkih naučnika otkrilo je šokantan učinak ove biljke na ljudsku DNK.

Izvor: Jutarnji.hr

Opasna biljka menja ljudski DNK: Širi se i u Srbiji
Nador.Virag.An/Shutterstock

Podeli:

Gigantski svinjski korov je invazivna i toksična biljna vrsta čije se širenje već godinama sprečava, a najnovije istraživanje američkih naučnika otkrilo je njezin šokantan učinak na ljudski DNK.

Kako se ispostavilo u istraživanju, čije je rezultate objavio portal earth.com, sok koji iz svojih cvetova ispušta ova biljka pun je toksina koji mogu uzrokovati pečenje i bolne plikove ako dođe u dodir sa kožom.

Međutim, tu njegov negativan učinak ne staje.

Sok gigantskog svinjskog korova se, kako su pronašli u novom istraživanju, stapa s DNK kože na mestu gde sa nom dođe u dodir, a ukoliko je istovremeno izložena suncu, UV zraci tada pomažu u razgradnji DNK molekula, odnosno čine promene u DNK na osobi koja je došla u dodir sa ovom biljkom.

Ovi rezultati još više uznemiruju s obzirom na to da je poznato da se divovski svinjski korov poslednjih godina prilično širi SAD-om, a ima ga i u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, ali i u Srbiji, gde se uvek tretira kao korov i suzbija se njeno širenje.

Biljku je lako prepoznati po sićušnim belim cvetovima koji izgledaju kao obrnuti kišobran. Može narasti i više od dva metra, a svaka biljka ove vrste razvije i hiljadu semenki zbog čega se brzo širi.

Da biste se zaštitili od toksina Gigantskog svinjskog korova potrebno je nositi zaštitnu odeću, kao i zaštitu za oči. Ako je koža ipak izložena, potrebno je temeljno oprati vodom i skloniti se od sunca. Teško se može istrebiti - iskopavanjem, odsecanjem cvetova, košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, i tečnim azotom. 

Poreklom sa Kavkaza, smatra se da se ova biljka na tlo Evrope stigla još u 19. veku, i to na područje Velike Britanije, a ubrzo je počela da se širi i u ostalim zemljama.

Gigantski svinjski korov inače cveta u kasno proleće, a radi svoje veličine i otpornosti poguban je za mnoge druge biljne vrste.

Podeli:

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: