Aktuelno 0

18.08.2024.

15:23

Opasne zaraze vršljaju Srbijom, da li nam stiže još jedna? VIDEO

Virus Zapadnog Nila, ako se iskomplikuje, može da dovede i do fatalnog ishoda.

Izvor: B92.net/TV Prva

Opasne zaraze vršljaju Srbijom, da li nam stiže još jedna? VIDEO
Shutterstock/FOTOGRIN

Podeli:

Dr Milunka Milinković iz Instituta "Batut" gostovala je u emisiji "Jutro" na TV Prva, u kojoj je govorila o samom virusu i njegovim posledicama.

Kako sama napominje, groznica Zapadnog Nila je kod nas registrovana prvi put 2012. godine i kada je ova godina u pitanju, za sada ima uobičajen epidemiološki tok u Srbiji.

"Najveći broj zaraženih nema nikakve simptome bolesti, tako da ni ne znaju da su zaraženi. Svega 20 odsto obolelih ima neke blage simptome poput povišene temperature, bolove u mišićima, a pacijenata sa teškom formom bolesti bude manje od jedan odsto", navodi dr Milunka Milinković.

Ona dodaje i da je bolest zastupljena kod oba pola i svih osam registrovanih pacijenata imaju teže kliničke slike.

"To znači da imaju infekciju centralnog nervnog sistema, znači ili upalu moždanih ovojnica ili samog moždanog tkiva. Oni su hospitalizovani, jer takvo stanje zahteva hospitalizaciju u specijalističkim ustanovama i zahteva adekvatnu terapiju. Možemo reći da se radi o težoj kliničkoj slici s obzirom da je u pitanju infekcija centralnog nervnog sistema".

Doktorka navodi da se sezona nadzora i dalje se sprovodi, te da za sada može da se kaže da ova sezona pokazuje neki uobičajeni tok.

Ono na šta se takođe doktorka osvrnula je i da je pored groznice Zapadnog Nila prisutna i korona, a postoji strah i od epidemije majmunskih boginja.

Takođe, nakon leta, postoji bojazan da se kod nas ponovo pojavi veliki kašalj, zbog slabog odziva za vakcinaciju.

Novi soj korona virusa "FLiRT" uveliko je registrovan u Evropi i okolnim zemljama. Kako kaže dr Milunka Milinković, za sada je u avgustu mesecu registrovano četiri puta više zaraženih nego u istom mesecu 2023. godine.

Prema rečima epidemiologa dr Milinković, za sada je klinička slika takva da nema opterećenja zdravstvenog sistema.

"Soj koji sada cirkuliše dovodi do blagih kliničkih slika. Javlja se u vidu blage temperature ili bez temperature sa simptomima koji se javljaju na respiratornom traktu. Za sada nema pokazatelja koji govore u prilog nekoj povećanoj hospitalizaciji", tvrdi ona.

Takođe, doktorka se osvrnula i na epidemuju majmunskih boginja, koja je proglašena u svetu.

Kako kaže, proglašena je u svetu, a prema njenim rečima ovo nije prvi put da se lekari širom sveta susreću sa njim.

"Karakteristika ovog virusa je da je za njegovo prenošenje potreban direktni kontakt sa osobom ili obolelom životinjom. Takođe, mogući su i indirektni putevi prenošenja preko posteljine. Ulazno mesto virusa je preko nevidljive povrede kože ili potkože. Klinička slika jeste praćena karakterističnom ospom i opštim infektivnim sindromom u smislu povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima i leđima", kaže dr Milinković i ističe da će se situacija dalje pratiti.

Ona takođe ističe i da nam se bliži jesen, kada se očekuje povratak velikog kašlja.

"Prethodnog meseca registrovano je samo osam slučajeva. Mi vidimo da se taj broj smanjuje, ali nije na odmet napomenuti da je vakcinacija najvažnija preventivna mera i da se apeluje na roditelje da vakcinišu svoju decu kako bi se sprečila transmisija bakterije".

Na šta je još doktorka skrenula pažnju, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: