Aktuelno 0

15.08.2024.

8:09

Oprez: Jedna vrsta mesa povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Naučnici sa Univerziteta Harvard izdali su oštro upozorenje o crvenom mesu i pozvali javnost da smanji unos nakon objave nove studije.

Izvor: Index.hr

Oprez: Jedna vrsta mesa povećava rizik od dijabetesa tipa 2
Andrei Iakhniuk/Shutterstock

Podeli:

Tim američkih stručnjaka analizirao je podatke više od 200.000 učesnika tokom 36 godina kako bi otkrio štа hem-gvožđe čini našem zdravlju.

To je oblik gvožđa koji ljudsko telo najlakše apsorbuje, a nalazi se u raznim vrstama mesa, uključujući govedinu, jagnjetinu i neke vrste ribe. Naučnici su otkrili značajnu vezu između ove vrste gvožđa i pojave dijabetesa tipa dva, što je izazvalo zabrinutost.

"Ova studija naglašava važnost odabira zdrave ishrane u prevenciji dijabetesa. Smanjenje unosa hem gvožđa, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne ishrane mogu biti delotvorne strategije za smanjenje rizika od ovog stanja", rekao je jedan od autora studije, epidemiolog i istraživač ishrane i dijabetesa Frank Hu, prenosi Dejli ekspres (Daily Express).

Rezultati harvardske studije otkrili su da su učesnici koji su jeli najviše hem-gvožđa imali 26 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva od onih koji su ga jeli najmanje.

No, naučnici sugerišu da ovaj rizik možemo ublažiti svakodnevnom zamenom crvenog mesa hranom biljnog porekla.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: