Aktuelno 4

14.08.2024.

20:38

SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom

Svetska zdravstvena organizacijavproglasila je danas aktuelnu epidemiju majmunskih boginja u Africi globalnom zdravstvenom krizom.

Izvor: Index.hr

SZO proglasila epidemiju majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom
Shutterstock/Flabygasted

Podeli:

Kako javlja CNN, SZO je sazvala hitnu sednicu povereništvu za boginje zbog informacija da je smrtonosniji soj virusa stigao do četiri afričke regije koje prethodno nisu bile pogođene virusom.

Ovaj soj je pre bio ograničen na DR Kongo.

Nezavisni stručnjaci sastali su se danas kako bi izvestili glavnog direktora SZO-a Tedrosa Adhanoma o ozbiljnosti epidemije.

Nakon seednice SZO je objavio da je proglasio javnozdravstvenu vanrednu situaciju od međunarodne važnosti, najviši nivo uzbune prema međunarodnom zdravstvenom pravu.

"Vanredni događaj"

To je status koji Svetska zdravstvena organizacija daje "vanrednim događajima" koji predstavljaju rizik za javno zdravlje drugih zemalja jer se bolest širi u više država. Takve epidemije mogu zahtevati koordinisani međunarodni odgovor, navodi SZO.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti ocenili su epidemiju vanrednim stanjem za javno zdravlje i kontinentalnu sigurnost dan ranije.

Od početka ove godine više od 17.000 slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva prijavljeno je u 13 zemalja u Africi, prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji klasifikuju ovu epidemiju kao "događaj vrlo visokog rizika".

Kakva je to bolest?

Majmunske boginje su virusna bolest koja se lako prenosi među ljudima i sa zaraženih životinja. Može se širiti bliskim kontaktom kao što su dodirivanje, poljupci ili seks, kao i preko kontaminiranih materijala poput, navodi SZO.

Simptomi uključuju temperaturu, bolan osip, glavobolju, bolove u mišićima i leđima, nedostatak energije i povećane limfne čvorove.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: