Aktuelno 0

13.08.2024.

18:11

Opasna bolest se nezaustavljivo širi, epidemija odnela dva mlada života

Epidemija malih boginja odnela je dva mlada života u dobi od 17 i 18 godina u BiH, a nove informacije pokazuju da su prvi slučajevi zabeleženi i na jugu zemlje.

Izvor: Dnevnik.hr

Opasna bolest se nezaustavljivo širi, epidemija odnela dva mlada života
Pimen/ Shutterstock

Podeli:

Iz Doma zdravlja Mostar prijavili su četiri slučaja, a prijavu oboljenja potvrdili su i iz Doma zdravlja Stari grad Mostar.

Iako su dosad prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima:

"Pozivamo sve roditelje čija deca još nisu vakcinisan protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posete našu ustanovu i vakcinišu ih. Već nekoliko dana nakon vakcinisanja postiže se dobar imunosni odgovor koji može da spreči pojavu simptoma kod neimune osobe."

Epidemiološka slika u vezi sa slučajevima malih boginja dugo je bila povoljna, međutim nadležni su upozoravali na pojavu tog oboljenja upravo zbog niske stope vakcinisanja, piše Dnevni avaz.

Upravo je zbog pada kolektivnog imuniteta došlo do epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine, verovatno najveće u posljednjih 20 godina.

Prema poslednjim podacima ZJZ-a FBiH, zaključno sa 7. avgustom, u Federaciji BiH registrovano je 6.948 slučajeva zaraze malim boginjama ss dva smrtna ishoda.

Najteža je situacija u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, u kojima je zabeleženo više hiljada slučajeva malih boginja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: