Aktuelno 4

13.08.2024.

12:37

Bolest se širi regionom, lekari uputili apel: Raste broj zaraženih i u Srbiji

Epidemija morbila širi se po zemaljama regiona, a broj zaraženih raste i u Srbiji.

Izvor: B92.net

Bolest se širi regionom, lekari uputili apel: Raste broj zaraženih i u Srbiji
Pimen/ Shutterstock

Podeli:

Bolest koju su mnogi zaboravili vratila se u naš region početkom ove godine. U Srbiji je od početka godine do 31. jula registrovano 255 slučajeva morbila, poznatijih i kao male boginje. Najpre je kritično bilo u zimskom periodu, a nakon što se situacija malo primirila, ponovo se beleži porast broja zaraženih, samo u julu zabeleženo je 105 novoobolelih.

Najkritičnije je u Novom Pazaru u kojem je epidemija proglašena 7. maja. U tom gradu se skoro svakog dana registruje novi slučaj. U celom Raškom okrugu je ukupno od početka godine registrovano 116 slučajeva.

Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika,
izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut.

Najveća epidemija u BiH

Prema pisanju Avaza, u Bosni i Hercegovini zabeleženi su novi slučajevi, prvi put i na jugu zemlje, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tokom jula meseca, u toj zemlji su od malih boginja preminula dvojica tinejdžera.

Iz Doma zdravlja Mostar izvestili su da su prijavljena četiri slučaja morbila, a iako su do sada prijavljeni slučajevi u Mostaru bez komplikacija, nadležni su uputili apel roditeljima.

"Pozivamo sve roditelje čija deca još nisu vakcinisana protiv ove teške, ponekad i smrtonosne bolesti, da posete našu ustanovu i vakcinišu ih. Već nekoliko dana nakon vakcinacije postiže se dobar imunološki odgovor koji može sprečiti pojavu simptoma kod neimune osobe", navodi se u saopštenju Doma zdravlja Mostar, piše Avaz.ba.

Marina Demidiuk/Shutterstock

Epidemiološka slika u vezi sa slučajevima morbila u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dugo je bila povoljna, međutim, nadležni su upozoravali na pojavu ovog oboljenja upravo zbog niske stope vakcinacije.

Upravo je zbog pada kolektivnog imuniteta došlo do epidemije u Federaciji BiH, verovatno, najveće u poslednjih 20 godina.

Prema poslednjim podacima ZJZ-a FBiH, zaključno sa 7. avgustom, u Federaciji BiH je registrovano 6.948 slučajeva zaraze morbilima, sa dva smrtna ishoda. Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojima je zabeleženo više hiljada slučajeva, prenosi Avaz.

U Republici Srpskoj morbilima je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, zaražena 301 osoba od kojih najviše u Bijeljini, i to 225. Među zaraženima u RS je 18 beba mlađih od godinu.

I Crna Gora u problemu

U u Crnoj Gori beleži se širenje malih boginja.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Budva prijavila je 8. avgusta epidemiju morbila na teritoriji ove opštine, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

"U Budvi je registrovano sedam obolelih. Nakon što je utvrđeno da su pojedini slučajevi epidemiološki povezani (uspostavljena lokalna transmisija), ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije. Ovakav razvoj situacije nije iznenađujući s obzirom na nizak nivo vakcinacije protiv morbila, kao i na epidemije u susednim državama. Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti", ističu iz IJZ-a Crne Gore.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: